Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije – Stožer civilne zaštite KZŽ – 10. travnja

Datum objave: 10. travnja 2020.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da su na području Krapinsko – zagorske županije dosad evidentirane ukupno 93 osobe pozitivne na koronavirus sa prebivalištem na području županije. „U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirano je 5 osoba; 2 iz Desinića, 1 iz Pregrade, 1 iz Oroslavja i 1 iz Zaboka. Nalaze čeka 37 osoba, od kojih 17 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 539 osoba“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.


Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina je rekao: „Broj pacijenata na COVID pozitivnom odjelu je isti. No, imamo pacijenta koji je 1933. godište, a stanje mu se pogoršalo tijekom jučerašnjeg dana. Pacijent je bio niske saturacije na velikom protoku kisika, tijekom noći se situacija malo stabilizirala, no njegovo je stanje dosta teško. Ostali pacijenti se dobro osjećaju i dobrog su općeg stanja. Mi smo predvidjeli da ćemo uskoro 3 ili 4 pacijenta iz izolacije otpustiti na kućnu njegu i to se planira još današnji dan vjerojatno“, rekao je ravnatelj Vančina. Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Dr. Ivan Lipovac rekao je da je na području županije 696 osoba u samoizolaciji.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da ga veseli što se tijekom posljednjih dana smanjuje postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih. „U jednom trenutku, kad nam je epidemija bila na najvišoj razini u Pregradi, broj oboljelih od koronavirusa u odnosu na broj testiranih nam je bio preko 25 posto, dok je hrvatski prosjek bio između 10,5 i 11,5 posto. Mi smo s današnjim danom na 17 posto, dakle, pali smo za čak osam posto i to je odlična vijest za sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije. Ujedno bih iskoristio ovu priliku da zahvalim tvrtki Salvus i njenom vlasniku Teodoru Švaljeku na vrijednoj donaciji. Naime, ova tvrtka donirala je medicinsku opremu za Opću bolnicu Zabok te specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, u vrijednosti po 18 tisuća kuna za svaku bolnicu“, rekao je župan Kolar te dodao: „Zahvalio bih se i svim zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima, kako na području županije, tako i na području RH, koji već šest tjedana rade izuzetno težak posao, ali ga rade izvrsno rade. Njihov entuzijazam i profesionalnost su nevjerojatni. Isto tako zahvalio ih se djelatnicima MUP-a, članicama i članovima Crvenog križa, vatrogasnim snagama, ali i svim blagajnicama, trgovcma te svima onima koji čitavo ovo vrijeme odlaze na posao i rade u otežanim uvjetima. Na kraju, čestitam Uskrs svim žiteljima Krapinsko – zagorske županije i svim ljudima dobre volje. Provedite ga u krugu svoje najuže obitelji, s porukom: ostanite doma“, rekao je župan Kolar te na kraju dodao kako se svi moramo i dalje strogo pridržavati svih propisanih mjera Nacionalnog stožera, jer samo o nama i našem ponašanju ovisi ishod borbe protiv korona virusa.