Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije – Stožer civilne zaštite KZŽ – 16. travnja

Datum objave: 16. travnja 2020.

Načelnik Stožera KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko – zagorske županije dosad evidentirano ukupno 113 osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području županije. „U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirane su 2 osobe; 1 iz Pregrade i 1 iz Zlatar Bistrice. Broj osoba koje su ozdravile ostaje nepromijenjen – dosad ukupno 4. Dosad je preminula 1 osoba, tako da je ukupan broj pozitivnih osoba 108. U protekla 24 sata uzeti su uzorci od 47 osoba, a  dosad su uzeti uzorci od ukupno 755 osoba“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.

 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je tijekom jučerašnjeg dana uzeto najviše briseva, njih 47.  „Od tih 47 briseva, dva su pozitivna, a jedna osoba koja je pozitivna je medicinska sestra koja je radila na našem COVID-19 odjelu, tako da u OB Zabok ima 3 pozitivna djelatnika na COVID-19. Riječ je o jednom liječniku i dvije medicinske sestre. Trenutačno se u bolnici nalazi 9 pacijenata“, rekao je Vančina.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da na području Krapinsko – zagorske županije niti u jednom obiteljskom domu, stacionaru ili domu za starije i nemoćne osobe nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, odnosno da nitko od korisnika ili djelatnika nije zaražen. „Mi smo kao Županija i Stožer u kontaktu sa svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama i domovima za starije koji rade na području županije. Jučer je nacionalni Stožer odobrio dio zaštitne opreme koja će u tijeku današnjeg dana biti dostavljena svim tim ustanovama, a priložili smo i dodatnu opremu koju je nabavila Krapinsko – zagorska županija i danas i sutra bit će dostavljena u te ustanove. Istaknuo bih da se polagano spušta postotak oboljelih osoba u odnosu na broj testiranih. Na 755 briseva imali smo 113 pozitivnih, što je 14, 96 posto, a u jednom trenu, na vrhuncu epidemije bili smo na 25,5 posto, dok je državni postotak između 10,5 i 11,5 posto, ovisno o danu. To je pokazatelj da, iako imamo visok broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, polako i sigurno se spuštamo na toj ljestvici“, rekao je župan Kolar.

 

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac rekao je kako se osoblje domova socijalne skrbi i domova za starije i nemoćne mora osobito pridržavati mjera opreza kako bi na taj način spriječili unos virusa u takve ustanove. „Osoblje koje radi u domovima socijalne skrbi i u domovima umirovljenika koje nakon posla idu kući, trebaju se itekako pridržavati mjera opreza. Na neki način bi trebali biti u kućnoj karanteni i što manje u kontaktu s članovima obitelji, upravo zato da bi smanjili rizik od unosa virusa u ustanove u kojima boravi izrazito ranjiva populacija ljudi“, upozorio je dr. Lipovac.

 

Voditelj Službe civilne zaštite 112 Krapina Josip Cigula kako je sa današnjim danom Županijski centar 112 primio 745 poziva vezanih za koronavirus.

 

 

Gledano prema gradovima i općinama s područja KZŽ:

 

SLUČAJEVI

OZDRAVILI

AKTIVNI

UMRLI

Pregrada

39

3

35

1

Krapina

20

 

20

 

Oroslavje

10

 

10

 

Hum na Sutli

7

 

7

 

Desinić

6

 

6

 

Zabok

6

1

5

 

Jesenje

5

 

5

 

Petrovsko

4

 

4

 

Đurmanec

3

 

3

 

D. Stubica

2

 

2

 

Stubičke T.

2

 

2

 

Lobor

2

 

2

 

G. Stubica

2

 

2

 

Bedekovčina

1

 

1

 

Krapinske T.

1

 

1

 

Radoboj

1

 

1

 

Tuhelj

1

 

1

 

Zl. Bistrica

1

 

1

 

UKUPNO:

113

4

108

1

 

 

U razdoblju od 15. do 16. travnja 2020. godine, u vremenu od 07,00 do 07,00 sati evidentirano je kršenje mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Vezano za navedenu Odluku utvrđeno je 3 kršenja od strane građana (nisu imali propusnice).  

 

U razdoblju od 14. travnja od 22 sata, do sinoć, 15. travnja do 22 sata, na području PU krapinsko-zagorske nisu evidentirane dojave u sumnju na kršenje mjere samoizolacije te nisu bile utvrđene osobe koje bi kršile mjeru samoizolacije.

 


Fotogalerija