Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite KZŽ /3. travnja

Datum objave: 3. travnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je na području Krapinsko-zagorske županije i dalje 70 pozitivnih osoba na koronavirus. „U odnosu na jučerašnju konferenciju za medije evidentirano je 5 novih pozitivnih osoba.  Novoevidentirani dolaze s područja Grada Oroslavja (1), Grada Pregrade (1), Općine Desinić (1), Općine Krapinske Toplice (1) i Općine Petrovsko (1). Treba naglasiti da su brisevi ovih osoba uzeti 1. travnja, dakle prekjučer, no rezultate iz laboratorija smo dobili nešto kasnije nego što je to bilo uobičajeno. Jučer je uzeto 19 briseva, od kojih smo dobili rezultate za njih 18 i svih 18 je negativno. Još se čeka jedan rezultat testa od jučer i jedan od prekjučer“ – rekao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek, koji je ovom prilikom zahvalio velikoj većini građana koji se drže mjera predostrožnosti te naglasio kako je na području županije prisutan linearni rast broja oboljelih. 

Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je na koronavirus pozitivna 31 osoba u Pregradi, 14 osoba u Krapini, 8 u Humu na Sutli, 4 u Zaboku, 4 u Oroslavju, 2 u Donjoj Stubici, te po jedan u Jesenju, Radoboju, Jesenju, Desiniću, Krapinskim Toplicama i Petrovskom. 

GRAF: broj ukupnih pozitivnih osoba i broj novoevidentiranih pozitivih osoba po datumu uzimanja brisa (napomena: još uvijek se očekuju rezultati nekoliko uzoraka)

 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je bolnica iz prostora izolacije na kućnu njegu otpustila dva pacijenta koji se osjećaju bolje. „Imali smo veliku navalu na trijažu, odnosno na 6 bokseva na hitnom bolničkom prijemu. Trenutno imamo još 6 pacijenata u tim boksevima, a tijekom dana premjestit ćemo ih na odjel. Jedan pacijent iz prvog boksa je skoro završio na respiratoru, a stanje mu se uslijed liječenja i terapije poboljšalo te je stabilnije“ – rekao je ravnatelj Vančina te se posebno osvrnuo na djelatnike bolnice koji su u samoizolaciji zbog incidenta prije dva tjedna. „Oni se osjećaju dobro i nemaju simptoma u nedjelju ćemo ih testirati i nadam se da će biti sve u redu te da ćemo u ponedjeljak imati povratak tih djelatnika u bolnicu. Također moram reći kako je s pacijentom koji je bio pozitivan na koronavirus na intenzivnoj njezi u kontaktu bilo pet pacijenata. Većina tih pacijenata je bila na respiratoru, oni su boljeg zdravstvenog stanja i skinuti su s respiratora te ćemo i njih testirati – rekao je Vančina te trenutnu situaciju, s obzirom na veliki priljev pacijenata i napore oko reorganizacije rada u bolnici, ocijenio zadovoljavajućom.

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac rekao je kako je među posljednjim evidentiranim pozitivnim osobama i djelatnica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. „Počeli smo s anketiranjem njezinih kontakata te smo od jučer navečer uspjeli intervjuirati oko 30 osoba koji su na radnom mjestu bili u bliskom kontaktu sa tom djelatnicom. Neki od tih 30 kontakata imaju simptome zbog kojih se sumnja na koronavirus te će biti uzeti brisevi, a svi kontakti su u samoizolaciji“ – poručio je Lipovac. O ovom slučaju se priopćenjem oglasila i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice: „Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice je jučer, 2. travnja 2020. godine, kasno popodne  dobila informaciju kako je jedna naša djelatnica pozitivna na COVID-19. U suradnji sa epidemiološkom službom žurno smo poduzeli sve mjere zaštite osoblja i pacijenata te je u samoizolaciju stavljeno 17 sestara i 2 liječnika, bliskih kontakata navedene djelatnice. Budući da kod nekih postoji sumnja na razvijanje simptoma COVID-19, danas će se provesti testiranje kod 7 sestara i 1 liječnika. Rezultati se očekuju sutra. Ističemo kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, kao mjeru predostrožnosti, na samom početku epidemije koronavirusa prestala sa ambulantnim radom sa vanjskim pacijentima te na minimum smanjila i rad u stacionaru te je u trenutku primitka pozitivnog nalaza radila sa oko 15% maksimalnog kapaciteta od 270 kreveta. Medicinske sestre su, sukladno bolničkim protokolima, sa preostalim pacijentima skrbile sa svom zaštitnom opremom. Obavljena je dezinfekcija naših prostora te ćemo, u dogovoru sa epidemiološkom službom, nastaviti sa redovnom skrbi o našim pacijentima. (u potpisu: Ravnatelj, Davor Gredičak, dr.med.spec.fizijatar).“

PU KRAPINSKO-ZAGORSKA 

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan je prije same konferencije za medije simbolično uručio 40 zaštitnih vizira, izrađenih 3d printerima, načelniku Policijske uprave krapinsko-zagorske Robertu Paviću. „Zahvaljujem se županu KZŽ Željku Kolaru, stožeru civilne zaštite KZŽ, ravnatelju Srednje škole Krapina na ovom dodatnom opremanju policijskih službenika. To će zasigurno pridonijeti većoj sigurnosti naših policajaca koji su izloženi na terenu i na granici“ – kazao je načelnik Pavić te dodao kakvo je stanje na području naše županije sa kršenjem mjera koje je izdao Nacionalni stožer. „Do sada smo zatekli 29 osoba u kršenju samoizolacije, za te sve osobe je podneseno izvješće državnom inspektoratu koji je nadležan za daljnje vođenje postupka, odnosno za izdavanje prekršajnog naloga. Što se tiče kaznenog djela prenošenja i širenja zarazne bolesti na području naše županije dosada nije evidentiran takav slučaj. Da bi se radilo o tom kaznenom djelu, osoba mora biti svjesna da je pozitivna na Covid-19 i ne pristaje se pridržavati mjera samoizolacije. Tad postoji namjera za širenjem zaraze i u tom smislu bi se ostvarila obilježja takvog kaznenog djela. To djelo se može također počiniti i nehajnim oblikom, kad osoba zna da može zaraziti druge, ali misli da to može spriječiti i da se to ne može dogoditi. Provodeći i odluku o zabrani napuštanja prebivališta i boravka, dosada smo bez propusnica zatekli gotovo 450 osoba i za te sve osobe dnevno dostavljamo izvješća službi civilne zaštite u Krapini“ – izvijestio je načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić te dodao kako je policija uhitila dvoje počinitelja za koje se sumnja da su, predstavljajući se kao djelatnici Crvenog križa, počinili razbojstvo nad starijom osobom.

 


Fotogalerija