Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. ožujka 2023.

Na konstituirajućoj sjednici za predsjednicu novoosnovanog Savjeta izabrana je članica Županijske skupštine i Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Đurđa Mohač, dok je njezina zamjenica pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja KZŽ za sestrinstvo Biserka Sviben. Članice i članovi Savjeta su i zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Vladimir Crnec te predstojnica Područnog ureda Donja Stubica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Stanislava Erdelja.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, osobe iznad 65 godina starosti čine 22,45 % ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. U Krapinsko-zagorskoj županiji udio osoba starijih od 65 godina života čini 20,8 % ukupnog stanovništva, dok je ono prema popisu iz 2011. godine iznosilo 17,62 %.. Obzirom na negativne demografske trendove, kao i starenje stanovništva ukazala se potreba definiranja starijih kao posebne skupine u fokusu socijalne politike na nacionalnoj, ali i regionalnoj i lokalnoj razini. Ovi podaci pokazuju kako se produljio životni vijek građana, ali i da staranje stanovništva utječe na rast javnih troškova za potrebe starijeg stanovništva. Umirovljenici, odnosno osobe treće životne dobi suočeni su s mnogim izazovima vezanim uz visinu mirovinskih davanja, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb kao i međugeneracijsku solidarnost. Krapinsko-zagorska županija štiti interese svih ranjivih skupina u društvu, djece, mladih, osoba s invaliditetom, pa tako i ove korisničke skupine.

 

Odluku o osnivanju Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi donio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar 23. siječnja 2023. godine. Njome je propisano da su zadaće Savjeta:

– analiziranje stanja i utvrđivanje prioriteta te aktivno sudjelovanje u pripremi i definiranju mjera za razvoj socijalne zaštite umirovljenika i osoba starije životne dobi,

– informiranje Župana Krapinsko-zagorske županije o propisima i drugim pitanjima vezanim uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi,

– obavljanje drugih poslova vezanih uz položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi.

 

Konstituirajućoj sjednici prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.


Fotogalerija