Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. ožujka 2016.

Prethodno otvorenju manifestacije, u Krapini je održano tradicionalno postrojavanje hrvatskih povijesnih postrojbi, predvođeno domaćinima, Keglevićevom stražom. Središtem Krapine tako su prošetali Dubrovački trombunjeri, Bakarska gradska straža, Svetonedeljska garda i Bakarske žene te Keglevićeva straža. Postrojbe su zatim pred zgradom Grada Krapine podnijeli podnesak županu Željku Kolaru, uz kojeg su postrojbe dočekali i gradonačelnici Krapine i Pregrade, Zoran Gregurović i Marko Vešligaj te predsjednik Gradskog vijeća Krapine Željko Pavić i krapinski dogradonačelnik Dragutin Kozina.

Nakon prijema župan Željko Kolar je istaknuo: „U Kostelu se pred Uskrs puca već 493 godine i moram se zahvaliti svim povijesnim postrojbama iz čitave Hrvatske koje dolaze u Zagorje i pomažu nam da zadržimo tu našu tradiciju. Uskrs je najveći kršćanski blagdan i nekako je prirodno da budete kod kuće sa svojim obiteljima, a ti su ljudi stigli iz Dubrovnika, Bakra i drugih dijelova Hrvatske da bi bili ovdje s našom Keglevićevom stražom. To treba cijeniti. Treba voljeti svoje, ali cijeniti i tuđe“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako je Kostel posebno poznat po uskrsnim običajima. „Naravno, i svi mi iz drugih dijelova Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog zagorja smo ponosni na tu tradiciju koja se pomalo preslikava i na druge krajeve. Naravno, Krapina kao srce Krapinsko – zagorske županije, kao kulturno i povijesno središte je već tradicionalno dočekala hrvatske povijesne postrojbe, koje potom kreću prema Pregradi i Kostelu. Posebno smo ponosni što smo ih mogli upoznati s poviješću Krapine i njenim znamenitostima“, rekao je gradonačelnik Gregurović.

Predsjednik udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Milan Flegar rekao je da je  druženje s povijesnim postrojbama počelo 2000. godine. „Naš prvi predsjednik Josip Novak došao je na ideju da pristupimo Hrvatskom savezu povijesnih postrojbi, međutim te mu godine nismo mogli pristupiti jer nismo imali odgovarajuće odore, a nismo ni znali kako bismo zapravo trebali biti obučeni. U krapinskom Franjevačkom samostanu pronašli smo sve podatke o Keglevićima, koji su inače i dali izgraditi Crkvu sv. Katarine u Krapini. I tako smo 2001. godine primljeni u hrvatski Savez, koji danas broji 23 vojne povijesne postrojbe iz cijele zemlje. Mi se možemo pohvaliti da je naša povijesna postrojba ove godine u veljači, na Carskom balu u Beču, primljena u Savez povijesnih postrojbi Europske unije. To nam je izuzetna čast jer su prije nas u tome Savezu bile samo Varaždinska garda i Karlovačka građanska garda, dvije postrojbe koje su bile na bedemima obrane Beča od Turaka“, rekao je Flegar.

Nakon prijeme u Krapini uslijedilo je otvorenje manifestacije „Kostelska uskrsna pištola“ na igralištu Područne škole u Kostelu, koju je otvorio župan Željko Kolar, koji je potom obišao i kuburaše u Stipernici. U 18,45 sati krenula je procesija i mimohod do crkve Svetog Mirka, gdje je održana tradicionalna euharistija te blagoslov vatre i streljača uz prisustvo povijesnih postrojbi.

U nedjelju na Uskrs u 05,30 sati, povijesne postrojbe su u svečanom defileu dočekivale djecu i žene koji su išli na blagoslov hrane i ranojutarnju misu, dok su ih muškarci pratili pucnjevima prema crkvi. U 06,00 sati oglasili su se i pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Pucnjava je trajala sve do 08,00 sati. Najsvečaniji dio manifestacije bila je poslijepodnevna sveta misa u 16,00 sati kojoj je prisustvovalo preko 250 pucača i pucačica, a započela je mimohodom povijesnih postrojbi i kuburakih društava. Streljanje je trajalo sve do 19,00 sati.


Fotogalerija