Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. listopada 2014.

Projekt edukacije zagorskih sommeliera pokrenut je 2012. godine, s ciljem podizanja tzv. vinske kulture na području Krapinsko-zagorske županije. Edukacija je namijenjena stručnom osoblju restorana, hotela i agroturizama, kako bi im se omogućilo da mogu kvalitetna zagorska vina lakše približiti  gostima i posjetiteljima.

Na konferenciji za novinare, prethodno početku novog tečaja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je edukacija bitna na svim poljima, pa tako i na polju turizma. „Krapinsko-zagorsku županiju promoviramo kao Bajku na dlanu, prilikom čega veliki naglasak stavljamo na našu bogatu gastronomsku i enološku ponudu. U Zagorju postoje sjajni vinari, koji su nagrađivani ne samo na sajmovima u Hrvatskoj, već i na europskima i svjetskima. Vrlo je bitno da ugostiteljski objekti u svojoj ponudi imaju zagorska vina, ali je još bitnije da zaposleni u restoranima, hotelima i OPG-ovima znaju gostu uz hranu preporučiti vino, odnosno objasniti im koje se vino sljubljuje sa kojom vrstom hrane“.

Župan Kolar dodao je  da  će tečaj biti nastavljen i iduće godine, kada će svi kandidati koji ove godine završe drugu razinu, imati prilike polagati treću razinu, čime bi stekli titulu diplomiranog sommeliera.

Direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je da ove godine tečaj za sommeliere II. razine polazi 15 kandidata s područja Krapinsko-zagorske županije, kojima županijska Turistička zajednica sufinancira troškove sa po 2600 kuna.

Potpredsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franjo Francem u svojem je izlaganju govorio o čemu će sve polaznici učiti tijekom šestodnevnog tečaja, te je tom prilikom napomenuo da je Krapinsko-zagorska županija u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj otišla najdalje kad je u pitanju edukacija za sommeliere.

Program stručnog usavršavanja za sommeliera sastoji se od tri dijela. Po završetku svake pojedine razine polaznici pristupaju polaganju ispita, a nakon položenog ispita dobivaju potvrdu o završenom tečaju za određenu razinu te po želji upisuju tečaj sljedeće razine. Nakon položene treće razine stječe se diploma sommeliera.


Fotogalerija