Zagorje
Bajka na dlanu

Krapinsko-zagorska županija najbolja u Hrvatskoj i po ulaganjima u obrazovanje

Datum objave: 4. siječnja 2024.

Krapinsko-zagorska županija je po ulaganjima u obrazovanje prva županija u Hrvatskoj, s uloženih 508 eura po svakom svom stanovniku u 2022. godini te sa 691 eurom po svakom stanovniku u 2023. godini – podaci su to Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija. Iza naše županije u 2022. godini slijede Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska, a u 2023. godini Požeško-slavonska, Varaždinska i Karlovačka županija. Iznad Krapinsko-zagorske županije je u obje godine samo Grad Zagreb koji u isto vrijeme ima status i jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave.

Župan Željko Kolar ističe da je ulaganje u obrazovanje postavljeno kao prioritet Krapinsko-zagorske županije te da bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetnog kadra za tržište rada te samim time ni razvoja gospodarstva. „U proteklom razdoblju uložili smo značajna sredstva za unaprjeđenje obrazovne infrastrukture, podršku učiteljima i nastavnicima te pružanje najboljih uvjeta kako bi učenicima pružili dovoljno znanja i vještina da budu konkurentni na tržištu rada, odnosno poduzetni u pokretanju vlastitih poslova. Dugi niz godina zajedno s našim partnerima, obrtničkom i gospodarskom komorom, radimo na promociji deficitarnih zanimanja, a osiguravamo i stipendiju svakom učeniku koji upiše jedan od tih obrazovnih programa“ – naveo je župan Kolar te naglasio kako Krapinsko-zagorska županija brine i o osiguravanju prijevoza učenika te materijalno-tehničkih uvjeta u zgradama svojih 30 osnovnih, 42 područne i 9 srednjih škola.

Svi znamo koliko su prošlih godina poskupjeli određeni proizvodi i da su jednako tako poskupjeli i prijevoz i troškovi režija u našim školama. S druge strane, Vlada Republike Hrvatske četiri godine nije povećavala sredstva koja se zakonski doznačuju za osiguravanje ovih osnovnih uvjeta rada. I iako bi naše vlastito ulaganje trebalo biti ulaganje u nadstandard i nove projekte, mi smo morali intervenirati i kompletan višak stvoren u prvih šest mjeseci prošle godine koristiti samo kako bi školama osigurali normalno plaćanje režija“ – upozorio je župan Kolar, no naglasio kako se unatoč tome radi i na brojnim novim projektima poput rekonstrukcije 18 osnovnih škola koje bi potom mogle s dvosmjenske nastave prijeći na nastavu u jednoj smjeni.

Završen Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu

Među brojnim provedenim projektima u 2023. godini svojom vrijednošću, zahtjevnošću i izrazito velikim opsegom posebno se izdvaja Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok čija je ukupna vrijednost 18,9 milijuna eura. U sklopu Regionalnog centra paralelno su provođena dva projekta, prvi se odnosio na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Srednje škole Zabok, dok je u sklopu drugog projekta provedeno niz aktivnosti za podizanje kvalitete obrazovanja i učvršćivanje položaja škole kao snažnog središta osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te rasadnika ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge. „Ovaj je projekt potpuno promijenio sliku odgoja i obrazovanja, cjeloživotnog učenja i usavršavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, ne samo u županiji, već i u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj na čijem će području upravo on biti pokretač razvoja i inovacija u turizmu i ugostiteljstvu“, istaknuo je župan Kolar te posebno naglasio da se ne ulaže samo u objekte, već se brine i o dopunskom standardu obrazovanja, kroz poticanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, rad s darovitom djecom i djecom s poteškoćama u razvoju, kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti i prilike za obrazovanje.

Pravi primjer projekta kojim se promiče uključivost i poštivanje razlika je Baltazar, naš najdugovječniji projekt koji se najvećim dijelom financira iz Europskog socijalnog fonda. Kroz desetogodišnju realizaciju projekta osigurano je preko 650 potpora za djecu i mlade s teškoćama u razvoju u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, a projekt je prepoznat i izvan granica Republike Hrvatsku, dobivši 2021. godine nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije Regiostars“, izdvojila je zamjenica župana Jasna Petek.

Brojne materijalne pomoći, rad s darovitom djecom, promicanje uključivosti…

Krapinsko-zagorska županija sufinancira radne bilježnice i prijevoz učenicima, a značajan vid podrške obrazovanju predstavljaju stipendije koje pružaju priliku mladim ljudima da ostvare svoje obrazovne ciljeve, da ih ohrabre u postizanju izvrsnih rezultata te da ih potiču na kontinuirani rad i angažman tijekom cijelog školovanja. U proračunu Krapinsko-zagorske županije za stipendije je osigurano 345.260 eura, tj. 2,6 milijuna kuna, a stipendira se ukupno 500 učenika i studenata i to u tri kategorije: nadareni učenici i studenti, po socijalnom kriteriju i stipendije za deficitarna zanimanja.  „Kada zbrojimo sva ulaganja dolazimo do podatka da se 50 % našeg proračuna, odnosno svaki drugi euro ulaže upravo u obrazovanje. To je već i prije prepoznato te je sigurno pridonijelo i tome da Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj dobije titulu „Županija, prijatelj djece““ – poručila je zamjenica Petek.

Županija pruža i potporu školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom i to kroz opremanje škola potrebnim nastavnim i didaktičkim sredstvima i pomagalima, opremanje kabineta i podizanje stručnih kompetencija nastavnika, zatim provodi program Građanskog odgoja i obrazovanja u 30 osnovnih škola te program Škola i zajednica u svim srednjim školama. Također, u suradnji s Poduzetničkim centrom KZŽ provodi program „Kreiraj svoju budućnost“, kojemu je cilj inspirirati učenike za razvoj poslovnih ideja, poticati ih na stvaralaštvo, timski rad i izradu proizvoda koji se mogu plasirati na tržište.

Nova zgrada Područne škole Laz Bistrički, uređena PŠ Gorjakovo, pred završetkom i obnova PŠ Putkovec

I dok je Krapinsko-zagorska županija proteklih godina provela čitav niz energetskih obnova školskih zgrada te izgradila nekoliko novih sportskih dvorana, u 2023. godini je osim Regionalnog centra kompetencija sagradila i potpuno novu zamjensku zgradu Područne škole Laz Bistričke, kompletno je uredila Područnu školu Gorjakovo na području Grada Pregrade, a uskoro se očekuje i završetak obnove Područne škole Putkovec na području općine Đurmanec.