Zagorje
Bajka na dlanu

Krapinsko-zagorska županija prednjači po prosječnom broju noćenja turista po postelji u 2022. godini

Datum objave: 3. kolovoza 2023.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Krapinsko zagorska županija je županija s najvećim prosječnim brojem noćenja turista po postelji u 2022. godini sa 116,90 noćenja po postelji. Slijede ju Međimurska sa 102, Istarska s 93 i Grad Zagreb s 92 noćenja po postelji.

Valja istaknuti da je u prvih sedam mjeseci 2023. godine ostvareno 106.690 dolazaka i 222.188 noćenja, što je 7 posto više u odnosu na prošlu godinu. Podjednaki je broj domaćih i stranih turista, odnosno Krapinsko-zagorsku županiju posjećuje 48 posto stranih te 52 posto domaćih turista. Najviše gostiju dolazi iz susjedne Slovenije, potom Poljske i Njemačke, ali vidljiv je i porast broja turista iz Danske, Češke, Bosne i Hercegovine, Italije, Nizozemske i Austrije. Kad je riječ o strukturi domaćih gostiju po županijama, i dalje prednjači Grad Zagreb, a potom slijede turisti iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Istarske i Osječko-baranjske županije.

Župan Željko Kolar, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije naglasio je kvalitetnu ponudu i raznolikost sadržaja, od različitih manifestacija, muzeja i galerija, vjerskog i zdravstvenog turizma te izvrsne eno-gastronomske ponude.

“Vidljiv je balans u broju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, što je nama jasan putokaz za dalje, odnosno vidimo da idemo u pravom smjeru, da smo prihvatljiva destinacija, ne samo za domaće goste, nego i za strance, kojih ima sve više”, rekao je župan Kolar te zahvalio svim djelatnicima u turizmu i kulturi koji su zaslužni za sjajne rezultate.