Zagorje
Bajka na dlanu

Krapinsko-zagorsku županiju posjetio Glavni vatrogasni zapovjednik

Datum objave: 4. lipnja 2020.

Na samom početku radnog posjeta glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića održan je prijam kod župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, na kojem su bili i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber i zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić te voditelj Odsjeka za operativno-tehničke poslove hrvatske Vatrogasne zajednice Tomislav Horvat.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je svim vatrogascima na čelu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem na svemu što rade na zaštiti ljudi i imovine u Krapinsko-zagorskoj županiji i čitavoj Hrvatskoj. „Današnji sastanak me posebno veseli jer se aktivirala priča vatrogasnog vježbališta u vojarni u Stubičkoj Slatini, kojeg smo stavili i u Strategiju razvoja Krapinsko-zagorske županije.  Aktivnosti su u jednom trenutku stale i moram priznati da smo se bojali da će Hrvatska vatrogasna zajednica odustati od tog projekta, međutim zahvaljujući vatrogasnom zapovjedniku i vatrogasnoj zajednici radovi će krenuti i taj prostor će konačno dobiti namjenu koja je i predviđena. Mi imamo zajedničku viziju da u Stubičkoj Slatini bude jedno najmodernije europsko vatrogasno vježbalište s najmodernijom opremom koja je sada momentalno na tržištu i da ono bude nacionalnog ili regionalnog karaktera. Taj moderni europski poligon će služiti ne samo vatrogascima nego svim hitnim službama koje su uključene u civilnu zaštitu

Mi kao Županija smo spremni se uključiti financijski i stručno kroz našu Razvojnu agenciju, koja bi mogla pripremati projektnu dokumentaciju za EU fondove. Spremni smo i dati pomoć u praćenju poslije same izvedbe projekta i postupka javne nabave s našim stručnim službama. Ovo je za nas jako dobra vijest i veselim se svakom ulaganju u vatrogastvo, u svako poboljšanje uvjeta za edukaciju naših vatrogasaca, ali isto tako i za kupnju vatrogasne opreme“ – istaknuo je župan Kolar te dodao „Vjerojatno po stoti puta ću reći da je vatrogastvo kod nas način života, da to nije obična služba. Po našim zagorskim mjestima, kroz povijest dugu 140 godina, teško ćemo moći naći kuću u kojoj netko kroz generacije nije bio vatrogasci“ – rekao je župan Kolar.

Glavni vatrogasni zapovjednik: ZAGORSKO VATROGASTVO JE U SAMOM HRVATSKOM VRHU

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković posebno je zahvalio svim vatrogascima na njihovom kontinuiranom nesebičnom radu, te posebno svima onima koji su sudjelovali u sanaciji potresa i u borbi protiv koronavirusa. „Današnji posjet je radni, prije svega obavit će se razgovor o vatrogastvu Krapinsko-zagorskoj županiji koja je sigurno u vrhu samog vatrogastva u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo o opremljenosti vatrogastva, daljnjem razvoju i posjetit ćemo Stubičku Slatinu gdje ćemo razgovarati o iniciranju daljnjih aktivnosti oko nastavka rada, odnosno završetka vježbališta koje će biti na korist ne samo vatrogastvu već i drugim službama.  Treba uložiti mnogo sredstava, ali vjerujem da ćemo zajedničkim snagama realizirati taj projekt. Tijekom prošle godine tamo je bilo osposobljavanje za časnike, provedene su vježbe i nastava na tom području, tako da su aktivnosti i postojale.  Osposobljavanje i usavršavanje je nešto što bez čega vatrogastvo ne može. Hrvatska vatrogasna zajednica je dužna napraviti strategiju razvoja vatrogastva gdje će i Stubička Slatina dobiti svoje mjesto“ – poručio je zapovjednik Tucaković.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber zahvalio je županu Kolaru na inicijativi da se sazove sastanak. „Radni sastanak je sazvan na vrlo visokom nivou jer znamo da od ove godine imamo Središnji držani ured za vatrogastvo. Nadam se da će to potaknuti još niz projekata i ideja koje su pred nama. Kroz sve ove godine dobro surađujemo s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, pošto smo od ove godine dobili Središnji državni ured, kojem smo mi vatrogasci dugo težili, na ovaj način smo vatrogastvo spojili u jednu jedinstvenu kuću. Sigurni smo da će ta suradnja doprinijeti još jačem povezivanju i još boljoj suradnji i dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima. Znamo da je vatrogasna djelatnost puno, puno šira od gašenja požara i svakim danom sve šire djeluju vatrogasci“ – podsjetio je predsjednik Skuliber.

Župan Željko Kolar i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković su sa suradnicima obišli i poligon bivše vojarne u Stubičkoj Slatini te Dobrovoljno vatrogasno društvo Stubička Slatina, gdje su im se pridružili i gradonačelnik Grada Oroslavja Emil Gredičak te predsejdnik i zapovjednik DVD-a Stubička Slatina Božidar Oremuš i Martin Hučić.

Link na video: https://www.instagram.com/p/CBAuzSMF-Gd/


Fotogalerija