Zagorje
Bajka na dlanu

Krava Crvena i pastuh Ljiljan šampioni ovogodišnje županijske izložbe stoke i konja

Datum objave: 3. lipnja 2018.

18. Izložbu stoke i 20. Izložbu konja Krapinsko-zagorske županije otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je ovom prilikom zahvalio okupljenim uzgajivačima stoke i ostalim poljoprivrednicima na održavanju poljoprivrede u Hrvatskom zagorju. „U ovim teškim vremenima i za Hrvatsku i europsku poljoprivredu, u Zagorju ona postoji ne samo zahvaljujući nekim novčanim poticajima – nego ovdje postoji mar ljudi kojima novčano i materijalno nije na prvom mjestu, zato kapa dolje poljoprivrednicima“ – poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić.

Šampioni ovogodišnje izložbe stoke i konja su krava Crvena, vlasnika Božidara Domitrana iz Martinščine kod Zlatara i konj Ljiljan, uzgajivača Miroslava Vrčeka iz Martinca Orehovičkog. Nagrade šampionskim grlima uručio je župan željko Kolar, zajedno sa predsjednicom županijske skupštine Vlastom Hubicki, pomoćnikom ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Matom Čačićem te predsjednikom Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirkom Majsecem.

Župan Željko Kolar zahvalio je uzgajivačima stoke i konja na sjajnoj suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom „Imamo sjajna grla i zaista možemo biti zadovoljni onime što je danas ovdje prezentirano. Praktički sve uzgajivače osobno znamo i razgovaramo s njima o njihovim potrebama i prema tome pokušavamo formirati naše mjere ruralnog razvoja, za koje smo ove godine u županijskom proračunu osigurali 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega oko 500.000 kn za stočarsku proizvodnju. Praktički sve mjere su nam popunjene i realizirane, što je za mene dokaz da smo dobro planirali“ – istaknuo je župan Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula je veliki napredak uzgajivača od početka održavanja županijskih izložbi stoke i konja. „Veliki je napredak i u uzgoju i u promociji. Poljoprivreda u Krapinsko-zagorskoj županiji nikad nije bila intenzivna, ali svi današnji izlagači dokaz su da entuzijazma ima – Zagorci svojim ponosom, svojim marom i vrijednošću kao radnici i uzgajivači dokazuju da je poljoprivreda u našoj županiji živa“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine te pozvala uzgajivače stoke i konja da se i dalje javljaju na natječaje za mjere ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije.

Posjetitelji su na izložbi mogli vidjeti pasmine životinje od gotovo stotinjak izlagača. Uz 17 konja, 23 grlo goveda te 11 teladi u Bambino kupu, tu su bili i ovce, koze, zagorski purani, kokoši hrvatice i druge male životinje. U sklopu manifestacije organiziran je i izbor najbolje uređene konjske zaprege. Nagrađenim uzgajivačima čestitali su i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj sa zamjenicom Gordanom Križanec Ružić.

Prvonagrađena krava u kolekciji s tri i više teljenja je Pina, vlasnika Anđelka Fistrića.

Prvonagrađena krava u kolekciji s dva i više teljenja je Doris, vlasnika Tomislava Kuharića.

Prvonagrađena krava u kolekciji prvotelki simentalske pasmine je Pegi, vlasnika Tomislava Kuharića.

Prvonagrađena u kolekciji starijih steonih junica krava je Selma, vlasnika Milana Kusa.

Prvonađena u kolekciji mlađih steonih junica je krava Rosa, vlasnika Borisa Šlogara.

U kolekciji pastuha prvonagrađeni je Santos, vlasnika Davora Barića.

U kolekciji rasplodnih kobila prvonagrađena je Ceza, Davora Vukića

U kolekciji omica prvonagrađena je Linda, Josipa Vučilovskog

 


Fotogalerija