Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. siječnja 2022.

Rodnu Kuću Janka Leskovara u Valentinovom zajednički su od privatnih vlasnika otkupili Krapinsko-zagorska županija i Grad Pregrada početkom 2019. godine, a s ciljem njezine temeljite obnove i uređenja.  Objekt je pretrpio oštećenja u potresu u ožujku 2020. godine, nakon čega je dobio žutu naljepnicu s ocjenom privremeno neuporabljivo. Grad Pregrada je u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom projekt  Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite rodne kuće Janka Leskovara prijavio na javni poziv Ministarstva i kulture i medija za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Za ovu je namjenu odobreno 2.147.575,00 kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije. U sklopu projekta već je izrađena potrebna projektna dokumentacija te će sada izabrani izvođač, Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, pristupiti radovima na  konstrukcijskoj obnovi zgrade 

Vjerujem da će izvođač 1,9 milijuna kuna vrijedne radove realizirati u planiranom roku, ispoštovati sve rokove koji su nam zadani i da nećemo imati poteškoća u obnovi ovog objekta. Ovo je prvi korak, nakon toga slijedi kompletna izrada dokumentacije za unutarnje uređenje i nakon toga izrada i idejnog rješenja za postav, kako bi ovo postalo mjesto koje će u budućnosti biti interpretacijski centar gdje ćemo prezentirati priču o kulturnoj povijesti Pregrade, naše županije i Valentinova – poručio je ovom prilikom gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Župan Željko Kolar  naglasio je kako je ovaj projekt dokaz da jedna sredina razumije što znači sačuvati svoju povijest odnosno kulturnu baštinu. „ Mi smo se u projekt uključili iz jednostavnog razloga – smatramo da je odličan i da naše velikane treba otrgnuti od zaborava i predstaviti ih novim generacijama. Upravo će ovaj objekt jednog dana kada bude gotov služiti tome, i to prije svega u obrazovnom smislu gdje će generacije moći pratiti književni put Janka Leskovara, ali i za više drugih namjena korisnih lokalnoj zajednici“ – rekao je župan Kolar te se osvrnuo i na čitav proces obnove nakon potresa. „S obzirom na to da obnova u Republici Hrvatskoj praktički ne postoji, ovo je jedan od primjera koji pokazuje da se uz sve nedostatke postojećeg zakona i svu sporost državne administracije, može doći do toga da se dokumentacija pripremi, da se krene s radovima te da se do 22. svibnja odnosno 17.lipnja i ti radovi završeSljedeći tjedan imat ćemo isto tako uvađanje u posao izvođača radova u dvorcu Stubički Golubovec, gdje vrijednost radova iznosi 12,5 milijuna kuna, a time se pokazuje kako je lokalna i regionalna samouprava puno uspješnija od državne razine. To je također i svojevrsna poruka Ministarstvu i Fondu da se pokrenu“– poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

Aktivnosti na ovom čitavom projektu koordinira Odbor za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara na čijem je čelu ravnatelj pregradskog gradskog muzeja Davor Špoljar. „Članovi odbora upoznali su se s primjerima dobre prakse kroz studijska putovanja u Ivaninu kuću bajke u Ogulinu i u Kuću za pisce – Hižu od besid u Pazinu. U suradnji s Gradskom knjižnicom Pregrada i s Osnovnom školom Janka Leskovara organizirali smo niz događanja u Pregradi kako bismo popularizirali lik Janka Leskovara i njegova djela, a osobit se veselimo ovim radovima na obnovi koji upravo kreću“ – rekao je ravnatelj Špoljar te otkrio kako se u suterenu planira napraviti multifunkcionalna dvorana koja bi služila, osim za prihvat većih skupina posjetitelja, i za organizaciju različitih događanja, poput izložbi, gostovanja književnika, ali i za potrebe mjesnog odbora i lokalnih udruga.   Kat zgrade odnosno gornja etaža, planirana je za muzejski postav u čast jednog od utemeljitelja hrvatske moderne, jednog od najcjenjenijih i najpoznatijih hrvatskih književnika, Janka Leskovara, s njegovom radnom sobom i s ostalim popratnim prostorima vezanim uz njega i njegova djela.  

Župan Željko Kolar ovom je prilikom posebno pohvalio aktivnosti Grad Pregrade i Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina na zaštiti kulturne baštine te sugerirao kako bi ovaj muzej, kao i Muzej Radboa iz Radoboja trebali ući u sastav Muzeja Hrvatskog zagorja, budući da dijele istu zadaću zaštite kulturne baštine na području Krapinsko-zagorske županije.

 

Na uvođenju u posao izvođača radova bio je i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša.


Fotogalerija