Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. lipnja 2010.

Europska komisija odobrila je u okviru programa PRINCE EU 27 projekt koji nosi naziv „Sretna djetelina s četiri lista“, kojoj je nositelj Institut europskih regija, čija je članica i Krapinsko-zagorska županija, ujedno i partner u projektu.
U projekt je uključeno pet zemalja – Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, a glavni je cilj projekta približiti građanima Europsku uniju, njene ciljeve i prednosti te im omogućiti da iznesu svoje stavove.
           Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, s time da implementacija počinje 1. rujna ove godine, a projekt se sastoji od 6 glavnih aktivnosti. Prvi je ciklus radionica „Cafe d Europe Regional“ s tematikom emocionalne i kulturne raznolikosti Europe, potom školski projekt „Moja zemlja – tvoja zemlja“, treća je aktivnost obilježavanje Dana Europe koje će biti posvećeno regionalnom identitetu u zajedničkoj Europi, potom putujuća izložba, peta aktivnost uključuje dvije stručne konferencije – o iskustvima unutar EU te očekivanjima, a šesta se aktivnost odnosi na europsko hodočašće mira.
Projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ polazi iz uvjerenja da proširenje EU ne smije biti nametnuto s vrha, već mora biti podržano od temelja, što znači da građani i njihovi predstavnici na lokalnoj i regionalnoj razini trebaju biti uvjereni u dodatne vrijednosti proširenja. Područje koje će biti obuhvaćeno aktivnostima ovog projekta, u okviru ukupno 12 regija iz spomenutih pet zemalja pokriva više od milijun i 700 stanovnika.