Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. siječnja 2010.
Krapinsko-zagorska županija raspisala je natječaj za izbor „Babičini kolači“, natjecanje i manifestaciju koja će se održati 7. veljače ove godine  u Humu na Sutli. Kao i uvijek, za najbolje plasirane natjecateljice županija je pripremila vrijedne nagrade. Prijaviti se mogu žene s područja Krapinsko-zagorske županije, i to  u Upravni odjel za poljoprivredu (049-329-084),  a jedini je  uvjet da su sve prijavljene žene babice, odnosno bake.
Ovogodišnje,  četvrto po redu natjecanje u spremanju kolača po tradicionalnim receptima jedinstveno je u Hrvatskoj i već je preraslo u tradiciju. Prošlogodišnja pobjednica bila je Dijana Tepeš iz Huma na Sutli, a podsjećamo da je na prvom izboru pobijedila Slavica Rainer iz Pregrade,  dok je na drugom titulu osvojila  Marija Žabojec iz općine Sveti Križ Začretje.
Ova manifestacija ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih recepata naših baka, što je nastavak aktivnosti Županije u poticanju i održanju tradicionalnih vrijednosti te skretanja pozornosti na važnost žena, a naročito baka u životu zagorskih obitelji. Na taj način želi se doprinijeti promicanju vrijednosti naših žena, obitelji, kreativnosti, tradicije i kulture naše županije, kao i gradova i općina iz kojih će bake doći.
Inače, na prošlogodišnjem  natjecanju u pripremanju kolača održanom u Svetom Križu Začretju prisustvovalo je čak  29 baka  s područja Krapinsko-zagorske županije.  Ujedno je tiskana  brošura u kojoj se nalaze recepti kolača koji su bili izloženi na prošlogodišnjem natjecanju i manifestaciji Babičini kolači, a izdavanje takve nove brošure s receptima planira se i ove godine.