Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. listopada 2022.

Nositelj projekta HyPoKraT je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, koja je zadužena za operativni menadžment i za provođenje svih aktivnosti, Općina Krapinske Toplice te AP Consulting i norveški institut NORCE. Ukupna vrijednost projekta je 254.373,43 EUR. Prihvatljivi troškovi su 216.217,42, EUR što se sa 85% financira iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“, te sa 15% iz vlastitih sredstva.

Projekt su na početnoj konferenciji predstavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac i voditelj službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Lovre Karamarko.

Odličan projekt koji će nam omogućiti da budemo energetski neovisniji nego što smo danas, barem lokalno, u jednom manjem segmentu. Tih 216 tisuća eura je ozbiljan novac za istraživanje i analizu stanja koje će nam omogućiti da koristimo geotermalne izvoreJedva čekam da vidim rezultate!“ – istaknuo je župan Kolar te naglasio kako će se ovim projektom prije svega je istražiti, opisati i kvantificirati geotermalni potencijal na području Općine Krapinske Toplice te izraditi tehničku projektnu dokumentaciju u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti i povećanja proizvodnje obnovljive energije. „Županiji je prioritet bolnica kojom mi upravljamo, naravno i škola, kao i dječji vrtić, ali u budućnosti i ovih spomenutih 60 tisuća kvadrata stambenog prostora i staklenička poljoprivredna proizvodnja. S obzirom da je plin poskupio otprilike tisuću posto, ne trebamo govoriti što bi značilo da cijelu bolnicu možemo grijati na toplu vodu. To bi bila velika ušteda, ali i doprinos zaštiti okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije, što proklamira i Europska komisija – zeleno, digitalno i energetski obnovljivo“ – poručio je župan Kolar.

 Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac istaknuo je da nikoga ne treba uvjeravati u to koliko je važno imati vlastitu energiju i koliko je energetska sigurnost ključna u budućnosti.Na području ove općine već imamo iskustva s korištenjem geotermalne energije. Nakon pripremne faze očekujem da ćemo biti u stanju doći do velikog iskoraka od 60.000 kvadrata stambenog prostora koji obuhvaća dobar dio centra općine i veseli me da ćemo poticati naprednu poljoprivrednu proizvodnju koristeći tu energiju u 12.000 kvadrata stakleničkog prostora“ – rekao je ravnatelj Domac te naglasio kako vjeruje da će ovo biti početak uspješne priče u Zagorju i da će Krapinsko-zagorska županija biti predvodnik zelene energije u skladu sa zelenim duhom. Aktivnosti koje su započele po prvi se puta financiraju iz spomenutih izvora pa je ravnatelj Domac dodao kako se nada da i će i ta inovativnost i iskustvo partnera na ovom projektu pridonijeti da ovo bude početak jedne uspješne priče u Zagorju. 

 

Voditelj službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena i strateških projekata i inicijativa i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Lovro Karamarko istaknuo je važnost projekta kojeg je i samo Ministarstvo proglasilo takvim te naglasio kako je upravo područje geotermalnih izvora sadašnjost, ali i budućnost kada govorimo o izvorima energije.  Karamarko je za projekt imao samo riječi pohvale, od njegove pripremljenosti, do same kvalitete.
Na početnoj konferenciji bila je i zamjenica župana Jasna Petek, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić te predstavnici ostalih partnera na projektu.

Nadležna tijela za provođenje projekta Hypokrat su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi upravitelja programa te Institut Hrvoje Požar u ulozi programskog partnera.


Fotogalerija