Zagorje
Bajka na dlanu

KZŽ dobila 180 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu OŠ Đurmanec

Datum objave: 20. travnja 2016.

Odluku o financiranju uručio je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u utorak, 19. travnja 2016. godine u Zagrebu. Krapinsko-zagorska županija sredstva je dobila temeljem prijave projekta na Poziv „Pilot projekt – Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja – Ref. Oznaka: 4c.1.1.“ Ukupno prijavljeni troškovi iznosili su 193 tisuće 750 kuna, dok je odobren iznos ukupnih prihvatljivih troškova od 180 tisuća kuna.

Nakon primopredaje Odluke, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je istaknuo da je pravovremena izrada projektne dokumentacije ključni preduvjet da bi neki projekt mogao biti uspješno realiziran. „Treba projektirati na vrijeme, planski. Ne smije se dogoditi situacija da natječaj koji je od interesa za projekt bude otvoren, a izrada projektne dokumentacije još nije počela. Što se tiče Krapinsko-zagorske županije, mi smo napravili program aktivnosti vezano za energetsku obnovu škola i za velik dio već imamo gotovu projektnu dokumentaciju, dok se za preostali dio prijavljujemo na natječaje poput ovog. Inače, Krapinsko-zagorska županija iza sebe već ima realiziran jedan veliki projekt energetske obnove škola, za kojeg smo dobili svjetski priznatu nagradu Energy Globe. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo program energetske obnove počeli provoditi prije resornog ministarstva, baš kao i time da je sadašnji program Fonda koji je vezan za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, preuzet od Krapinsko-zagorske županije. Što se tiče samih radova na energetskoj obnovi škole u Đurmancu, kad završimo projektnu dokumentaciju sredstva ćemo potražiti također preko natječaja; projekt ćemo svakako prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i na europske fondove“, rekao je župan Kolar.

Projekt energetske obnove osnovne škole u Đurmancu obuhvaća postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju i toplinsku izolaciju krova, zamjenu rasvjetnih tijela te rekonstrukciju sustava grijanja uz ispitivanje mogućnosti ugradnje kotla na biomasu, a prema načelu ekonomske opravdanosti.