Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. prosinca 2021.

Naime, prema najnovijem istraživanju koje je proveo portal gradonacelnik.hr, Krapinsko – zagorska županija i Varaždinska županija dvije su hrvatske županije koje su u 2020. godini u resor školstva/obrazovanja izdvojile najviše sredstava po stanovniku, Varaždinska 2.865,66 kuna, a Krapinsko – zagorska 2.709,66 kuna.

 

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je na početku njegovog drugog mandata rečeno da je prioritet obrazovanje i zdravstvo te da se kroz provedbe projekata to i potvrdilo. „U posljednje četiri, nijedna godina nije bila da se za obrazovanje ne izdvaja između 46 do čak 50 posto. U trećem mandatu se nisu promijenili prioriteti i zbog toga za novu financijsku omotnicu, pripremili smo u obrazovanju projekata u vrijednosti preko 600 milijuna kuna. Njihova realizacija ne ovisi samo o Županiji. Prvi dio, da pripremimo dokumentaciju, riješimo imovinsko – pravne odnose, izvadimo građevinske dozvole, napravili smo. Čekamo poziv Ministarstva obrazovanja i znanosti, koji će biti objavljen krajem ožujka ili početkom travnja iduće godine. Za čitavu Hrvatsku osigurano je ukupno 2 milijarde i 400 milijuna kuna, pa je teško je očekivati da ćemo mi kao županija, jedna od manjih u Hrvatskoj, uspjeti realizirati projekata za 600 milijuna kuna, no želimo poslati poruku da smo pripremili toliko projekata i da ćemo prijaviti apsolutno sve projekte koji će zadovoljiti uvjete natječaja i nadamo se naravno maksimalnom rezultatu. Ulaganje u obrazovanje nikada ne smije stati. Također, iduće godine počinje provedba dosad najvećeg projekta u obrazovanju, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, koji će vjerojatno završiti sa cifrom preko 120 milijuna kuna“ rekao je župan Kolar.

 

Zamjenica župana Jasna Petek govorila je o nekim projektima i ulaganjima u obrazovanje u protekle 4 godine. „Izgrađena je područna škola u Martinišću, sustavno se radi na energetskoj obnovi osnovnih i srednjih škola; obnovili smo 12 naših škola u nešto većem iznosu od 67 milijuna kuna. Osim matičnih, energetski obnavljamo i naše područne škole. Izgradili smo 3 sportske dvorane, u Đurmancu, Zlatar Bistrica i PŠ Hrašćina, koje su nas koštale preko 56 milijuna kuna. Dva ogromna kapitalna projektu su Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, a drugi Znanstveno – edukativno – zabavni centar. Nastojimo pomoći kroz pomoć u stručnom usavršavanju odgojitelja u našim predškolskim ustanovama i sufinanciramo još neke oblike predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu naše županije. Brinemo i o visokom obrazovanju i znanosti pa nam je tako izuzetno važan projek ZEZ, jer njegov prvotni cilj i namjena je promicanje znanosti na popularan način. To će biti jedini takav centar u Hrvatskoj“, rekla je Petek te dodala da se kroz godinu dana uloži više od 4 milijuna kuna u investicijsko održavanje škola. „Tu je i poticanje darovitih učenika te stipendije za koje se godišnje izdvaja 1,3 milijuna kuna. Županije pomaže i Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, ali i dislocirane studije u Zaboku i Pregradi. Izdvojila bih i uvođenje građanskog odgoja prije 2 godine u naše škole kao izvanškolsku aktivnost prema riječkom modelu, sufinanciranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, sufinanciranje radnih bilježnica s JLS, a osim projekta Baltazar, Županija izdvaja i manje od pola milijuna kuna za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama“, rekla je zamjenica Petek.


Fotogalerija