Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. svibnja 2023.

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije 24. ožujka 2023. godine raspisala likovni-literarni natječaj na temu ravnopravnosti spolova.  „Kad smo razgovarali o našim planovima aktivnosti u ovoj godini Povjerenstvo je predložilo da nemamo nikakvo predavanje i nikakve edukacije vezano uz Dan obitelji, nego da pokušamo raspisati natječaj s nadom da ćemo dobiti nekoliko radova. Na kraju je na naš natječaj pristiglo dosta radova i jako smo zadovoljni njihovom kvalitetom. Cilj nam između ostalog bio i potaknuti literarno i likovno stvaralaštvo te umjetničko izražavanje naših učenika, a kojim će oni iskazati nediskriminirajuće stavove prema rodnim i spolnim razlikama“ – rekla je na samom početku predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić, pojasnivši kako su zadane teme za likovni ili literarni sastavak, priču ili pjesmu bili muško ženski poslovi odnosno općenito moja obitelj te tko što u obitelji radi i kako funkcionira njihova obitelj.

Pristigla 93 rada u četiri kategorije 

Natječaj je trajao do 25. travnja te su pristigla  93 rada od 24 prijavitelja,  gledano prema kategorijama 19 prijava u kategoriji predškolskog uzrasta, 48 prijava u kategoriji od 1. do 4. razred osnovne škole, 24 prijave u kategoriji od 5. do 8. razred osnovne škole i 2 prijave u kategoriji srednjih škola. Stručni ocjenjivački sud odlučio je o tri najuspješnija rada u svakoj kategoriji te su priznanja i nagrade autorima najboljih radova uručile su zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade martina Gregurović Šanjug.

„Djeca uče u obitelji, uče od ponašanja svojih roditelja“

„Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina promiče jednakost, poštivanje različitosti, toleranciju i ravnopravnostte u svakom području djelovanja nastoji te teme nametnuti kao izuzetno važne, da bi naša zajednica zaista funkcionirala, rasla i razvijala se upravo na tim načelima. Stoga nam je jako važno da upravo te politike te misli i razmišljanja od najranijih dana budu utkana u rad s djecom i mladima, u nekom razgovoru i suradnji s obiteljima te stručnjacima koji rade s djecom i mladim obiteljima“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako joj je drago što je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova nametnulo ovu temu te da vjeruje kako će natječaj postati tradicionalan. „Zaista nam je važno poručiti, uvijek i iznova, da djeca uče u obitleji, uče od ponašanja svojih roditelja i to je nekako prvo učenje onih rodnih uloga u životu. Jako je važno i posebno su me se dojmile misli da poslove u obitelji ne dijelimo prema spolu, nego prema onome što tko želi raditi i u čemu je dobar. Hvala vam što razmišljate, promišljate i promičete ravnopravnost, jednakost, toleranciju i poštivanje različitosti. Hvala vam na tome, jer ukoliko ćemo tako svi razmišljati i tako učiti svoju djecu, zaista će život biti bolji i ugledniji“– rekla je u završnom osvrtu zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

„Radove nam je zapravo bilo lako odabrati radove. Bilo ih je puno i bili su prekrasno, ali neki su se posebno istaknuli. Zastupljene su razne tehnike te sve one služe svrsi odnosno da se sruše predrasude i naglasi ravnopravnost spolova. Imamo priliku vidjeti i kolaž crteže, tempere, kombinirane tehnike, različite izričaje i stvarno, sve što je iskombinirano i što je rađeno zajedno, nema samo naglasak na likovno, nego na poruci – i to je ono što je bitno“ – pojasnila je članica ocjenjivačkog suda, akademska slikarica Maja Vukina Bogović

„Formiranje stavova i kritičko promišljanje“ 

Na svečanosti je bio i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Ćleković, ujedno i član Povjerenstva za ravnopravnost spolova te članica Povjerenstva Marijana Sopek. Okupljene su pozdravili i ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina Ivan Paradi te načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, koji je istaknuo da mu je drago što se ova svečanost održava upravo u Bedekovčini i čestitao svoj djeci koja su sudjelovala na natječaju, a posebice onim nagrađenima.

„Od prvog dana prvog razreda do posljednjeg dana završetka osmog razreda mi se trudimo, koliko znamo i umijemo, da sve naše učenike na čim uspješniji način pripremimo za daljnji život. Pritom ne mislim samo na ocjene jer one nisu presudne, nego formiranje stavova, kritičko promišljanje, postavljanje pitanja “zašto?” u nedogled i pomoć u traženju odgovora. Poprilično smo svoji i čini mi se da nam dosta dobro ide“ – rekao je u svom govoru dobrodošlice ravnatelj Paradi.

Svi sudionici svečanosti mogli su u prostoru Osnovne škole Bedekovčina razgledati izložbu svih radova pristiglih na Natječaj.

Svečanost je svojim izvedbama obogatila Vokalna skupina OŠ Bedekovčina pod vodstvom Ivane Tomašković.

 

Nagrađeni radovi prema kategorijama:

Literarni radovi od 1. do 4. razreda 

Mihael Jembrih, Osnovna škola  Ljudevit gaj Mihovljan

Josip Žlender, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Filip Bublić, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, Zagreb

Literarni radovi od 5. do 8. razreda 

Emili Koprivnjak, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Jana Krušelj, Osnovna škola Bedekovčina

Dora Galunić, Osnovna škola Zlatar Bistrica

Likovni radovi djece predškolskog uzrasta

 

Lana Sedak, Dječji vrtić Mačići

Gloria Livajić, Dječji vrtić Maksimir

Dino Kondres, Dječji vrtić Mačići

Likovni radovi učenika i učenica od 1. do 4. razreda  

Lea Porčić, Osnovna škola  Ante Kovačića Zlatar

Jana Šurina, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Josipa Felja, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Likovni radovi učenika i učenica od 5. do 8. razreda

Julija Grđan, Osnovna škola Oroslavje

Paula Lugarić, Osnovna škola Đure Prejca Desinić

Mila Cvitković, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Likovni radovi učenica srednjih škola

Lana Grgić, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Franciska Kuna, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

 


Fotogalerija