Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. listopada 2022.

Ovogodišnji lauerat je Ludwig Bauer, koji je Gjalskog osvojio za roman Dvostruki život Eve Braun. „Rekao bih da mi je ova nagrada posebno draga, velikim dijelom jer je dodjeljuju književnici, ali i zato što nosi ime stvarno velikog hrvatskog književnika koji je meni još od djetinjstva puno značio. Pišem velikim dijelom novopovijesne romane. Novopovijesni su utoliko što se protok povijesti prikazuje s gledišta nekog običnog čovjeka, ne onih vrhunskih likova koji se pojavljuju u udžbenicima ili se uspomene na njih čuvaju u muzejima. Obični ljudi najčešće su žrtve povijesti. Pokušavam izraziti književnu istinu o različitim periodima povijesti, a ovdje je riječ o prijelomnim godinama, uoči 90 – ih, stjecanja hrvatske samostalnosti i vrijeme Domovinskog rata“, rekao je Ludwig Bauer, dodavši da vjeruje da se običan čovjek može pronaći među likovima njegove knjige.

 

Nagradu je Baueru uručio gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, koji je ujedno izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim manifestacijom. „Dani Ksavera Šandora Gjalskog bili su bogati programima za najmlađe, za malo starije, za ljubitelje slika i umjetnosti te pisane riječi. Veseli nas da se tradicija održavanja uručenja nagrada nastavila i ove godine, da imamo laureata koji je to izuzetno zaslužio i po onima koji se bave teorijom književnosti, ali i po onima koji vole čitati stvari koje nas podsjećaju na bližu ili dalju prošlost“, rekao je gradonačelnik Hanžek.

 

Župan Željko Kolar uputio je čestitke laureatu i izrazio zadivljenost njegovom biografijom. „Slušajući o svim nagrada koje ste dosad osvojili, čitajući Vašu biografiju ostao sam zaprepašten što ste sve u životu radili i kada ste stigli ovo napisati. 18 romana, toliko dječje književnosti, biti u Bratislavi, Pragu, Zagrebu, Londonu, Washingtonu, stvarno impresivno, biti scenarist za Profesora Baltazara – nevjerojatno kakva karijera i samo vam je stvarno Ksaver Šandor Gjalski nedostajao u vašim vitrinama“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija