Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. srpnja 2022.

Manifestacija “Tamburaška noć“  će ove godine biti održana od 8. do 10 srpnja, odnosno u petak, subotu i nedjelju. Načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec podsjetila je kako manifestacija ima preko 40 godina tradicije održavanja, a ova je godina posebna, budući da je pandemija stopirala događanja u protekle dvije godine. „Iz tog razloga uložili smo posebne napore i pridali posebnu pažnju ovogodišnjem izdanju u kojeg su uključene gotovo sve udruge i mjesni odbori. Mače je uvijek bio dom vrijednih ljudi, marljivih udruga, nevjerojatne sloge i gostoprimstva, a uz sve navedeno moći ćete se uvjeriti ovaj vikend, a i cijelo ljeto u našem ˝Ljetnom kutku˝ kojeg su osmislile naše udruge. Općina Mače podupire rad svojih udruga s oko 300.000 kuna godišnje, a rezultat ulaganja je itekako vidljiv u količini događanja koja se odvijaju i našem mjestu tijekom cijele godine. Udruge su nositelj našeg kulturnog i sportskog života i neizmjerno im zahvaljujem uz obećanje da ćemo ih i dalje podupirati, posebice onih s novim idejama – rekla je načelnica Mikulec Šimunec, zahvalivši Krapinsko-zagorskoj županiji koja je prepoznala važnost financijske potpore ovoj manifestaciji, poručivši: „Dobro nam došli na tamburašku noć, dođite, okrijepite dušu i tijelo i uvjerite se da je Mače i u manifestacijama najjače.“

 

Župan Željko Kolar ovom je prilikom načelnici Općine Mače Mladenki Mikulec Šimunec uručio i ugovor o županijskom sufinanciranju održavanja ove manifestacije te izrazio vjeru kako će već iduće godine na njoj nastupiti još veći broj tamburaških sastava. Najavio je kako bi u dogovoru s Općinom i KUD-om mogao biti promijenjen naziv natjecanja u „Brončana tamburica”, jer se radi na novom vizualnom izgledu nagrade koja bi bila lijevana u bronci u kumrovečkoj ljevaonici Dragutina Ulame, a sponzorirala bi je KZŽ. Novost je i da će od iduće godine na manifestaciji gostovati i jedan tamburaški sastav iz Slavonije čime će se ova manifestacija širiti i van područja KZŽ, rekao je župan Kolar.

Predsjednica KUD-a Ljudevit Gaj Mače Monika Sedak podsjetila je kako Tamburaška noć započinje nogometnim turnirom mjesnih odbora općine Mače, a u suorganizaciji Općine Mače te da će ispred Doma kulture nastupiti mačanske mažoretkinje ˝Alina˝ i njihove gošće iz Zlatar Bistrice koje će defileom doći do šatora gdje će se održati prava zabava. „Tamo će nas dočekati limena glazba DVD-a Mače koja će, uz kratki program, najaviti otvorenje, a u 21 sat počinje zabava uz ˝Fiškale˝ i ˝Begine˝. Time završava prvi dan manifestacije, a nastavlja se u subotu, u 16 sati, kada počinje šahovski turnir u suorganizaciji šahovskog kluba ˝Gaj Mače˝. Naše djevojke iz vokalne grupe ˝Kajda˝ svake godine pripremaju nešto novo pa nam ove godine donose glazbeno-kulinarsko ‘pripetavanje’ ˝Domaća kuhača˝ gdje će snage u kuhanju kotlića odmjeriti sa svojim prijateljskim udrugama ženskom vokalnom skupinom ˝Dora˝ i ˝Fiola˝, ženskim vokalnim sastavom ˝Pušlec˝, klapom ˝Kmeti˝ te tamburaškim zborom ˝Gaj˝ iz Zaprešića. Njihove kotliće ocjenjivat će žiri u sastavu Mario Srečić, Mari Krog, Dalibor Kašaj i Tomislav Kožić“ – najavila je predsjednica KUD-a Ljudevit Gaj i dodala kako nakon toga slijedi svečani mimohod KUD-ova.
Domaćin će i ove godine nastupiti sa svim svojim sekcijama – to su dječja, mlađa i starija folklorna sekcija uz pratnju tamburaša, a pridružit će im se i članovi kluba ˝Novi Golubovec˝ i članovi kluba folklorne sekcije ˝Kolo˝ Zagreb. Održat će susret KUD-ova ˝A sad se bu tancale˝ s početkom u 20.15 sati u šatoru. Nakon njih slijedi zabava uz ˝AZ band˝ i DJ-a Joška. Posljednji dan trodnevne manifestacije započinje u 17 sati s biciklijadom koja se prvi puta organizira u Maču u suorganizaciji DND-a Mače, Općine Mače, DVD-a Mače i Policijske postaje Zlatar Bistrica. U nedjelju navečer bit će održana i okosnica manifestacije natjecateljska smotra ˝Zlatna tamburica˝. Pod pokroviteljstvom Općine Mače i Krapinsko – zagorske županije, snage će odmjeriti nekoliko tamburaških sastava s područja KZŽ, ali i područja Zagrebačke županije. Tako će posjetitelji moći uživati u glazbi ˝Barajt banda˝, ˝Tamburaša bez pravila˝, ˝Tamburaša za 5˝, tamburaških sastava ˝Antique˝ i ˝Brajde˝, a njihove nastupe ocijenit će tročlani žiri u sastavu Ana Čehulić, Danijel Rožanković i Nikola Šrajbek. U 20 sati posjetitelje očekuje zabavni nastup ˝Hohštaplera˝, a u 22 sata tradicionalno izvlačenje tombole. 

 

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Mače i nekadašnji predsjednik KUD-a Ljudevit Gaj Mače Mladen Sedak Benčić govorio je o bogatoj povijesti održanja Tamburaške noć te istaknuo kako je ona prvi put održana godinu dana nakon osnivanja KUD-a te se  prvih godina održavala u restoranu.  „Ocijenili smo da trebamo preseliti održavanje Tamburaške noći na otvoreni prostor, na trg kojeg mi zovemo Trg Stjepana Radića, iako nema takvo službeno ime. Tu smo imali improviziranu pozornicu koju smo svake godine podizali i tako je bilo nekoliko godina, a onda smo 1992./1993. godine odlučili izgraditi fiksnu natkrivenu pozornicu, koja je bila jedina pozornica u našoj županiji, koja je cijele godine bila vani, betonirana s lijepim pokrovom. U najboljim danima, imali smo u Maču preko 15 tamburaških sastava, ponajboljih sastava iz županije. Dolazila su nam društva iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko – bilogorske i Zagrebačke županije, i tu se znalo okupiti po nekoliko tisuća ljudi. Jedna noć je bila premalo jer smo bili ovisni i o vremenskim prilikama, pa smo Tamburaške noći organizirali po nekoliko dana. Proširile su se na razne sadržaje, tako da su se održavali i sportski susreti, lovci su imali svoje aktivnosti gađanja glinenih golubova, etno službe koje smo organizirali s drugim kulturno umjetničkim društvima iz naše županije, izložbe slika i kipova, Oldtimeri, a kuburaši su u parku,  označavali početak Tamburaške noći“– naveo je nekadašnji predsjednik KUD-a Ljudevit Gaj Mače i sadašnji predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić.  

 


Fotogalerija