Zagorje
Bajka na dlanu

MANIFESTACIJA „100 POSTO ZAGORSKO“

Datum objave: 17. rujna 2014.

Krapinsko-zagorska županija svoju veliku manifestaciju pod nazivom „100% zagorsko“, po peti puta organizira na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao najveći izlog raznovrsne i bogate ponude zagorske hrane i pića, kulture, tradicije i zabave. Zagorska poduzeća, tradicijski obrti, agroturisti, kulturne ustanove i umjetnička društva Zagrepčanima će pokazati bogatstvo svog gastronomskog, tradicijskog, kulturnog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma.

Svečano otvorenje manifestacije bit će u petak, 19. rujna s početkom u 13,00 sati, a izložbeno-prodajni sajam bit će otvoren oba dana od 08,00 do 22,00 sata.

„100% zagorsko“ je manifestacija prodajno-izložbenog karaktera gdje će se izlagati poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, proizvodi tradicijskih obrta, a Muzeji hrvatskog zagorja, hoteli, pansioni, seoska gospodarstva i drugi turistički objekti prezentirati će ponudu Zagorja.

Cilj ove manifestacije je zajedničkim snagama kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove. Manifestacijom „100% ZAGORSKO“, izložbom poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te predstavljanjem tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava, turističkih objekata i toplica, Krapinsko-zagorska županija promovira se kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima.

Izvorne proizvode Zagorja na Trgu bana Jelačića predstavit će stotinjak izlagača – poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. Na izložbenim i prodajnim štandova, najbolje i najkvalitetnije proizvode sa zagorskih polja i pitomih brežuljaka uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način prezentirat će povrćari, voćari, pčelari, proizvođači kupinovog vina i autohtonih sorti vina, bučinog ulja. Na središnjem zagrebačkom trgu sa svojom ponudom će se predstaviti i Muzeji Hrvatskog zagorja.

Bogat program i raskošna izložba zagorskih proizvoda i usluga na manifestaciji 100% zagorsko pokazat će kako je Zagorje:

– regija u kojoj se njeguje tradicija, koja je u mnogočemu uspjela sačuvati izvornost na koju se inovativno nadograđuju svi izazovi modernih vremena i tržišta;

– regija u kojoj se vrednuje kvaliteta proizvoda (ekološki i integrirani poljoprivredni proizvodi) i usluga (visoki standardi hotelijerstva, ugostiteljstva, turističke ponude);

– regija koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove (zagorski puran, zagorski štrukli, bagremov med, zdravstveno toplički turizam, tradicionalne drvene igračke i licitarsko srce iz Marije Bistrice, Muzej krapinskih neandertalaca, društvo Kajkaviana…)

Posjetitelje tijekom cijelog dana osim bogate ponude, očekuje i raznovrsni kulturno-zabavni program, pa će tako između ostalog, moći vidjeti prezentaciju života krapinskih neandertalaca (fotografiranje, animacija djece i odraslih) i prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, koju će izvesti Družba vitezova zlatnog kaleža.

Zagrepčani će, zahvaljujući bogatim nagradama sponzora, kroz nagradnu igru „Koliko poznajem Zagorje“ imati priliku dobiti i vrijedne darove; wellness i spa rekreaciju te boravak u Zagorju uz vrhunske gastronomske užitke i obilazak muzeja.

ORGANIZATORI: Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.

MEDIJSKI POKROVITELJI: Radio Kaj, Narodni radio, Radio 101, Zagorski list, Gastronomika.hr, Naturala.hr i Gastro.hr.

POKROVITELJ MANIFESTACIJE: Ministarstvo poljoprivrede

PARTNERI: Grad Zagreb, Ministarstvo turizma, Muzeji Hrvatskog zagorja

ORGANIZATORI: Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.

MEDIJSKI POKROVITELJI: Radio Kaj, Narodni radio, Radio 101, Zagorski list, Gastronomika.hr, Naturala.hr i Gastro.hr.

POKROVITELJ MANIFESTACIJE: Ministarstvo poljoprivrede

PARTNERI: Grad Zagreb, Ministarstvo turizma, Muzeji Hrvatskog zagorja

 

Petak, 19. rujna 2014.

– 10,00 Animacije posjetitelja uz povijesnu postrojbu Krapinsko-zagorske županije Keglevićeva straža

– 13,00 Svečano otvorenje manifestacije

Pozdravni govori

Nastupaju: Branko Greblički Ventek, Folklorni ansambl KUD-a Zabok, Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan, Barbara Suhodolčan

U nastavku programa:

– Predstavljanje turističke ponude Zagorja popraćeno nagradnom igrom za posjetitelje

– Prezentacija života krapinskih neandertalaca (fotografiranje, animacija djece i odraslih )

– Prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku-izvodi Družba vitezova zlatnog kaleža

Nastupaju: Branko Greblički Ventek, KUD Zabok, Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan, KUD Novi Golubovec

– 17,00 Zabavni program KUD Pregrada, Klapa Kmeti i Siniša Miklaužić, Zagorje Brass band

– 19,00 Koncert zagorske glazbe (do 22,00)

 

Subota, 20. rujna 2014.

– 10,00 Predstavljanje tradicijske kulture Zagorja – program Krapinski neandertalci, Žive slike seljačke bune, Družba vitezova zlatnog kaleža, Nagradne igre za posjetitelje

Nastupaju: Tamburaški sastav Ekipa, KUD Sloga Veliko Trgovišće, KUD Mihovljan, KUD Antuna Mihanovića – sekcija dvorski plesovi, KUD Laz – Laz Bistrički, KUD Krapina

Prezentacije starih zanata:

– Udruga Gotali: prikaz starih zanata i običaja

– Udruga seljaka općine Gornja Stubica: izrada suvenira od drva i krep papira

– Udruga „Oroslavski vez“: izrada tradicionalnih ručnih radova, stolnjaka, zidnjaka, miljea, ekotorbi, šešira i raznih suvenira

– 17,00 Zabavni program

Nastupaju: Radek Brodarec, Črleni lajbeki, Kvartet Gubec, TS Vinski brati, Rajko Suhodolčan, Barbara Suhodolčan, Tomislav Goluban, Lucija Jelušić (do 22,00)

Sajamska prodaja popraćena kulturno-zabavnim programom oba dana traje od 8,00 do 22,00 sata.


Fotogalerija