Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. rujna 2015.

Manifestaciju je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je istaknula da je uvjerena da će Zagorje ispuniti svoj veliki potencijal na području turizma i gastro ponude. Velik broj okupljenih posjetitelja pozdravio je i  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji ih je pozvao da obiđu štandove te da nakon toga svrate do Zagorja i osobno upoznaju sve čari i ljepote Bajke na dlanu. Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki također je pozvala Zagrepčanke i Zagrepčane te ostale posjetitelje da navrate do Zagorja iz kojeg će se kući vratiti sa predivnim uspomenama. U ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, prisutne je pozdravio njegov izaslanik Ladislav Prežigalo koji je izrazio zadovoljstvo što svi građani Zagreba u srcu svog grada mogu doživjeti Bajku na dlanu i uživati u mirisima i okusima Zagorja. Otvorenju manifestacije nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je nakon svečanosti otvorenja sa županom Željkom Kolarom obišao štandove na središnjem zagrebačkom trgu. Otvorenju manifestacije nazočili su i saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te potpredsjednici Skupštine KZŽ Tomislav Končevski i Žarko Tušek.

Kao i prijašnjih godina, cilj ove manifestacije bio je zajedničkim snagama kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove. Manifestacija je već tradicionalno okupila poljoprivredne proizvođače (voćare, povrćare, cvjećare, pčelare, sirare, vinare), toplice, agroturizme, hotele, restorane, obrtnike, tvrtke, kulturne ustanove i udruge koji su predstavljali te ujedno i prodavali izvorne proizvode Hrvatskog zagorja uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način.

Ove je godine u Zagrebu bilo 115 izlagača na isto toliko štandova, koji su predstavili svoje proizvode i promovirali svoje usluge te informirali posjetitelje o brojnim manifestacijama, rekreativnim sadržajima i turističkoj ponudi Županije. Na manifestaciji su se mogli kušati i kupiti poljoprivredni proizvodi i njihove prerađevine izravno proizvedeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U dijelu tradicijskih obrta i kućne radinosti mogle su se pak vidjeti i kupiti tradicijske drvene igračke na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, medičarsko-svjećarski proizvodi, licitari, medenjaci, predmeti od keramike, suveniri od drva i krep papira, pletene košare i mnogi drugi već polako zaboravljeni proizvodi od prirodnih materijala koji imaju svoju kulturno – baštinsku vrijednost. Također, tijekom manifestacije održan je i bogat kulturno-umjetnički program s više od 300 izvođača i animatora, a za posjetitelje su bile organizirane i nagradne igre.


Fotogalerija