Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. svibnja 2023.

Sve okupljene na okruglom stolu je na samom početku pozdravila zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula važnost senzibiliziranja javnosti o svim aspektima problema nasilja. „Obitelj bi trebala biti mjesto sigurnosti, utočište, mjesto u kojem se formiraju vrijednosni sustavi, mjesto u kojem zapravo dijete stječe sve one stavove, vještine i kompetencije koje će pratiti cijeli život. Nažalost, u obitelji djeca uče oponašanjem, kako onih pozitivnih primjera, tako i onih negativnih. Evo današnja tema možda nije toliko pozitivna, ali je izuzetno važna. O njoj je jako jako važno govoriti jer međugeneracijski prijenos nasilja je zaista tema o kojoj trebamo razgovarati, prije svega stručnjaci, ali i šira javnost, i senzibilizirati javnost da zapravo taj problem zaista postoji“- rekla je zamjenica Petek te naglasila kako podaci govore da 1/3 svih osoba koje su doživjele nasilje, zapravo to nasilje ponavljaju u odrasloj dobi.

Predavanje na temu odgođene reakcije na stres i transgeneracijskog prijenosa traume održala je klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Marija Crnković. „Ovo je tema kojom se moramo baviti, pogotovo u današnje vrijeme, gdje vidimo koliko se raznoraznih oblika nasilja događa među mladima i djecom, a naravno da najprije ćemo ga tako riješiti, da nađemo uzrok problema, da radimo preventivno kroz ovakve edukacije, radionice, okrugle stolove, važno je da i mi stručnjaci razgovaramo o tome, i nalazimo zapravo načine kako se suočavati sa ovim“- poručila je prije početka dr. sc. Crnković. „Radim u Poliklinici koja je specijalizirana za rad sa traumatiziranom djecom, tako da iz mog kuta gledanja nasilje je jako prisutno. Mi se svakodnevno suočavamo sa puno ozbiljnijom patologijom, što vrijeme ide dalje. Radim u Poliklinici već skoro 20 godina, tako da u odnosu na ono prije 20 godina danas nam je situacija puno alarmantnija, djeca imaju puno više emocionalnih teškoća, teškoća sa mentalnim zdravljem, poteškoća u ponašanju, u pozadini kojih su emocionalni problemi“- istaknula je dr. sc. Crnković te među najčešćim problemima ovom prilikom izdvojila agresivna ponašanja i poteškoće u učenju.

Na Okruglom je stolu bio i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug i ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK Lovorka Latin.

Ovaj okrugli stol organiziran je u sklopu projekta ‘Novi početak’, a koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 ‘Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji’ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Zavod za socijalni rad, Područni ured Krapina.

Cilj projekta ‘Novi početak’ je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi.

Ovaj okrugli stol šesti je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelji.

 

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

„Koristim priliku čestitati Međunarodni Dan obitelji. obitelj nam je zaista mjesto našeg utočišta, naše sigurnosti, obitelji se uvijek vraćamo i kad iz nje nakratko otiđemo, ali u svakom slučaju, obitelj je ono što je najvažnije za našu djecu, za njihovo zdravo i sretno odrastanje“- istaknula je na okruglom stolu zamjenica župana Jasna Petek.

Povodom Međunarodnog dana obitelji, u okviru provedba politika MAMFORCE STANDARDA, održana je i radionica za djelatnike Krapinsko-zagorske županije „MAME I TATE NA RADNOM MJESTU“- Kako roditeljstvo razvija profesionalne kompetencije i kako postići ravnotežu obiteljskog i poslovnog života. Radionica je održana putem online platforme.

Krapinsko-zagorskoj županiji je, kao prvoj županiji u RH, u ožujku dodijeljen MAMFORCE STANDARD koji predstavlja potvrdu provedbe obiteljskih i rodnih politika


Fotogalerija