Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. studenoga 2021.

U sklopu akcije „I tebe se tiče” izrađeno je deset ploča s porukama žena koje su bile ili jesu žrtve nasilja. Poruke su upućene svima koji na bilo koji način mogu pomoći i one osvještavaju, motiviraju i ohrabruju žrtve na prijavu nasilja, a postavljene su duž Šetališta hrvatskog narodnog preporoda u Krapini, dok će kasnije biti postavljene i u ostalim gradovima Krapinsko-zagorske županije.

Nasilje se ne događa negdje drugdje. Nasilje se danas događa kod naših prijatelja, kod naših susjeda, a moguće je da se sutra događa i u našoj obitelji. Stoga, nasilje se tiče svih nas i ova kampanja progovara upravo o tome. Cilj nam je prije svega senzibilizacija šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja“ – objasnila je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila: „Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja ljudskih prava, a najveći broj nasilja i dalje nažalost ostaje neregistriran.“ 

Župan Željko Kolar osudio je svako nasilje te se posebno osvrnuo na alarmantne statističke podatke o nasilju nad ženama. „Broj žena koje su ubijene ili silovane od svojih partnera je zastrašujući, a ono što nakon toga slijedi je sljepoća i gluhoća nas samih, a onda i institucija koje bi po tom pitanju trebale djelovati. Nasilnik bez obzira na ime i prezime, funkciju ili poziciju mora znati da će biti strogo kažnjen za takvu vrstu nedjela.  Kada stvorimo takvo javno mnijenje i takvu atmosferu u društvu i takve institucije, moram konstatirati da će se puno veći broj žena ohrabriti i prijaviti nasilje u obitelji. Zbog toga je ova naša akcija izuzetno bitna i trajati će tjednima, mjesecima i s njom ćemo obići čitavo područje Županije i poslati poruku svima. Itekako nas se to svih tiče“ – poručio je župan Kolar.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović podsjetio je na tragična događanja i ubojstva žena u sjećanje na koja se i obilježavaju Međunarodni i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. „Šutjeti o nasilju nad ženama nije dobar potez, ako progovorite, prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama, omogućit ćete nekom djetetu ljepše djetinjstvo, a prije svega, možda ćete nekome spasiti život“ – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Gregurović.

DOM ZA ŽRTVE NASILJA U OBITELJI NOVI POČETAK

Ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, Lovorka Latin navela je svoja iskustva iz prve ruke kao podrška i oslonac korisnicama koje su se našle u potrebe zbrinjavanja. „Čule smo, osvijestile i osjetile njihovu ranjivost, ali i ranjivost njihove djece. Zajedno sa njima smo zapravo imale priliku pokušati naći izlaz iz njihovih začaranih krugova“ – rekla je ravnateljica Latin uz naglasak kako je upravo ta razmjena mali, ali veliki poticaj ženama da se ohrabre i zatraže pomoć. „U radu s korisnicama najčešće čujemo da ljudi ne razumiju njihove probleme, da ne znaju što su one prošle, čujemo da je već dugo prošlo otkada su zadnji put bile sretne i upravo nam te poruke trebaju biti motivacija da ih osnažimo i podržimo u njihovom novom početku“ – rekla je ravnateljica Latin i iskazala zadovoljstvo jer dom ima punu podršku od Županije, a grad Krapina prepoznaje važnost zbrinjavanja i brige za žrtve nasilja.

Od osnivanja doma imali smo 26 upita za smještaj, realizirano ih je 20, a trenutno imamo 7 korisnica“ – navela je zamjenica župana Jasna Petek te podsjetila da je Krapinsko-zagorske županija među prvima u Hrvatskoj potpisala Europsku povelju za ravnopravnost spolova te da na području županije još od 2012. godine djeluje S.O.S. telefon za žrtve obiteljskog nasilja, a od 2017. godine i savjetovalište.

Sa velikom žalošću moram istaknuti da je naša sigurna kuća praktički stalno puna od kada je otvorena u prosincu prošle godine. To je poražavajuće i zastrašujuće, kao i procjene da ćemo i nakon dvostrukog povećanja kapaciteta biti puni. Jednako je tako zabrinjavajuće i okretanje glave kao da se to nas ne tiče, a itekako nas se tiče. Možemo si zamisliti da se radi o nekome tko je nama drag, poznat i gdje smo mogli spriječiti jednu tužnu sudbinu, a to nismo jer nismo reagirali“ – istaknuo je župan Željko Kolar

 


Fotogalerija