Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. ožujka 2021.

Na području Krapinsko – zagorske županije ovaj dan počeo se organizirano obilježavati 21. ožujka 2014., kada je za tu prigodu organiziran okrugli stol pod nazivom “Podrška darovitim učenicima u školi i lokalnoj zajednici”. Organizatori su bili KZŽ i OŠ Marija Bistrica. Postojeća podrška darovitim učenicima u školskom sustavu procijenjena je nedostatnom i stoga je dogovoreno da se na razini Županije poduzmu koraci koji bi to ublažili i poboljšali potrebnu skrb za darovite. Program obilježavanja Dana darovitih učenika obuhvaća predavanja, radionice, igraonice, predstavljanja, stručne skupove na različitim lokacijama Krapinsko-zagorske županije. Aktivnosti su namijenjene odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladima, ali i svim zainteresiranima.

Povodom Dana darovitih učenika, Radna skupina za podršku darovitim učenicima „Futura“ i Krapinsko – zagorska županija i ove su godine nastavili s aktivnostima podrške darovitim učenicima kroz suradnju sa zainteresiranim školama. Također, s ciljem senzibilizacije učitelja i jačanju njihovih kompetencija u radu s darovitim učenicima, organizirano je online stručno predavanje “Unutarnji svijet darovite djece”. Predavanje je održala predavačica centra “Proventus”, u petak 19. ožujka na kojem je sudjelovalo stotinjak učitelja i stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića. Snimka predavanja bit će naknadno objavljena i dostupna na web stranici https://kzz-lumen.net. Na ovoj interaktivnoj platformi mogu se pronaći razni materijali i programi za rad s darovitim učenicima – prema odabiru nastavnika / profesora – u obliku izvannastavne aktivnosti ili kao dodatni radni materijal u okviru redovnog rada. Ujedno, na platformi roditelji, profesori i učenici mogu potražiti odgovore na aktualna pitanja rada s (potencijalno) darovitom djecom te kako maksimalno iskoristiti njihove potencijale i pomoći im u njihovom razvoju.

Tijekom proljetnih praznika predviđeno je održavanje radionica za darovite, talentirane i sve motivirane učenike.  S obzirom na specifičnost situacije, ove godine radionice se organiziraju pojedinačno u razrednim odjelima svake pojedine škole ili u virtualnom obliku, ovisno o mogućnostima, a u skladu s epidemiološkim uvjetima. Također se planira provođenje psihološkog testiranja u svrhu identifikacije darovitih učenika u svim školama KZŽ koje su dostavile cjelovite programe rada s darovitim učenicima. Ovisno o uvjetima, realizirat će se  do kraja godine, u suradnji s Društvom psihologa i uz financijsku potporu KZŽ.

Obzirom na nedostatak sustavne potpore darovitima na državnoj razini i nedostatak stručnih suradnika u školama (pogotovo psihologa), Krapinsko-zagorska županija i Radna skupina „Futura“ pokušavaju pružati podršku svim školama koje prepoznaju potrebu skrbi darovitim učenicima kao skupini učenika s posebnim potrebama, a podizanje kvalitete rada s darovitim podiže i cjelokupnu kvalitetu rada u školi.   Zacrtani cilj RS „Futura“ je osnivanje Županijskog centra za podršku darovitim učenicima koji bi trebao biti glavni nositelj skrbi za darovite i kontinuirano pružati stručno – edukativnu podršku odgojno – obrazovnim djelatnicima, usluge identifikacije, savjetodavnu podršku učiteljima, psihološku potporu roditeljima i učenicima s naglaskom na cjeloviti psihološki razvoj darovitog pojedinca, te organizirati specifične aktivnosti učenike.