Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. lipnja 2023.

U svijetu se 1. lipnja svake godine obilježava Međunarodni dan djeteta. Na ovaj dan neophodno je naglasiti važnost ostvarivanja dječjih prava, prava o kojima se počelo govoriti još 1925. u Ženevskoj deklaraciji o pravima djeteta, a koja su im zagarantirana Konvencijom o pravima djeteta 1989. godine.

„Danas, na Međunarodni dan djeteta, slavimo njihovo pravo na sreću, sigurnost i razvoj. U tom duhu, ponosno ističemo da je Krapinsko-zagorska županija postala prva županija u Republici Hrvatskoj koja je stekla status „Županija – prijatelj djece”. Ovaj status je rezultat posvećenosti i napora Krapinsko-zagorske županije u osiguravanju kvalitetnih uvjeta za djecu, podržavajući njihov rast, razvoj i sudjelovanje u društvu. Kroz niz inicijativa i programa, Krapinsko-zagorska županija pruža podršku djeci u ostvarivanju njihovih prava i osigurava im sigurno i poticajno okruženje. Poboljšanje obrazovanja, zdravstvene skrbi, kulture, sporta i rekreacije za djecu postali su prioriteti, dok se istovremeno osigurava da se glas djece čuje u procesima donošenja odluka“ – poručio je župan Kolar te naglasio važnost zajedničkog stvaranja okruženja koje štiti, podržava i promiče prava djece.

Krapinsko-zagorska županija titulu Županije – prijatelja djece ponosno nosi od 2018. godine. Županijom prijateljem djece. Krapinsko-zagorska županija brine o potrebama djece svih uzrasta i na svim područjima. Razvijeni su i financiraju se različiti programi i usluge za djecu: još od samih tečajeva za trudnice i konstantne brige i ulaganja u što bolje uvjete rodilišta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, novčane pomoći za novorođene, usluga rane intervencije u Kabinetu za ranu intervenciju čiji rad financira Krapinsko-zagorska županija, podupiranje osnivanja logopedskih kabineta, preko provedbe projekta Baltazar putem kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi ili projekta Zalogajček putem kojeg se osiguravaju besplatni obroci za djecu osnovnih škola, sve do programa na darovitu djecu, financiranja učeničkih i studentskih stipendija, financiranja prijevoza srednjoškolaca, sufinanciranja radnih materijala za sve učenike osnovnih škola. U tijeku je i jačanje programa zaštite mentalnog zdravlja djece, a tu su i programi građanskog odgoja i druga ulaganja u materijalno tehničke uvjete osnovnih i srednjih škola kojima je Krapinsko-zagorska županija osnivač.

Participativni dječji proračun je, prvi put u Republici Hrvatskoj, razvijen  upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji.