Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. svibnja 2022.

Župan Željko Kolar uručio je ključeve novih vozila patronažnim sestrama iz Marije Bistrice i Bedekovčine te naglasio kako ne postoje riječi kojima bi se moglo opisati sve ono što medicinske sestre i tehničari rade za pacijente. „Velika zahvala i čestite svim medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom danu. Ako za neko zanimanje i ljude koji ga obavljaju možemo reći da je to tim ljudima poziv, onda je to upravo to. Čovjek ima 1000 želja u životu, a kada je bolestan, samo jednu, a to je da ozdravi. Prvu riječ utjehe, podrške, koja vraća optimizam, daju upravo medicinske sestre i tehničari. Sam posao po sebi je jako težak, naporan i zahtjevan, osim velikog srca i ljudskosti traži i stalno educiranje. Pandemija koronavirusa sigurno im nije pomogla, bio je to još dodatan stres, a što je još gore, dodatno otežani uvjeti rada. Nadam se da će konačno Ministarstvo zdravstva priznati da je car gol, da je ovakav sustav neodrživ i da funkcionira isključivo zahvaljujući medicinskom osoblju koje radi u našim bolnicama, sestrama, tehničarima, doktotirma i svom ostalom osoblju“ – upozorio je župan Kolar.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan istaknula je da će vozila koristiti patronažne sestre u ispostavama Bedekovčina i Marija Bistrica te je dodala da je ukupna vrijednost vozila  200 tisuća kuna s PDV-om. „To je jedan mali doprinos Županije i Doma zdravlja da naše sestre imaju bolje uvjete rada. Ovim putem želim i čestitati njihov dan i zahvaliti na svemu što pružaju našim pacijentima, na požrtvovnosti, odanosti poslu, jer medicinska sestra si 24 sata, to je poziv, a ne samo odrađivanje posla. Dom zdravlja svake godine ili iz vlastitih ili decentraliziranih sredstava Županije nabavlja 3 do 4 vozila“, rekla je dr. Dogan.

OKRUGLI STOL

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice organiziran je i okrugli stol „Sestrinstvo Danas, jučer, sutra“ Sudionice Okruglog stola bile su glavna sestra Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Danica Horvat, Biserka Sviben, glavna sestra Doma zdravlja Krapinsko zagorske županije Biserka Sviben, Štefica Škvorčec, glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Štefica Škvorčec, Biserka Hustić, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Biserka Hustić iŽeljka Kralj, glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Kralj. Moderirala je Blaženka Gorupić iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice

Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Specijalne bolnice Željka Kralj rekla je da je okrugli stol organiziran kako bi se moglo popričati o svim problemima u sestrinstvu te izraziti težnje i želje za budućnost. „Htjela bih zahvaliti kolegicama, glavnim sestrama zdravstvenih ustanova KZŽ što su pristale doći i sudjelovati na okruglom stolu i iskoristila bih ovu priliku čestitati svim sestrama Međunarodni dan sestrinstva. U Bolnici u Krapinskim Toplicama radi 220 sestara. Povećavamo sa svakom godinom broj prvostupnica koje rade u našoj ustanovi, nema nas dovoljno, nedostaje nam 20–ak medicinskih sestara, koje kada bi došle raditi ne bismo primijetili da ih ima viška, a kada bi radili po EU standardima, trebalo bi ih puno više“, istaknula je Kralj. 

Prije samog početka Okruglog stola sve okupljene u plavoj dvorani Bolnice pozdravili su ravnateljica Bolnice Željka Žnidarić i župan Željko Kolar. Raspravu je pratila i zamjenica župana Jasna Petek te ravnateljice i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova te brojni liječnici i liječnice, medicinske sestre i tehničari.


Fotogalerija