Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2017.

U obilježavanje Međunarodnog dana žena uključili su se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, koji su sa suradnicima od 05,30 sati ujutro uz čestitku povodom Dana žena, radnicama tvrtke Kotka iz Krapine koje su dolazile na posao, svakoj poklonili ružu. U Krapini su ruže poklonjene i djelatnicama Krapinsko-zagorske županije, Ureda državne uprave, Zagorske razvojne agencije i Radija Kaj. Čestitke povodom Dana žena, zajedno s ružom, uputili su i djelatnicama tvrtke OZO u Oroslavju, Kostel promet u Pregradi, Mediteks u Zaboku i Boxmark u Zlatar Bistrici. Ruže su dijeljene i na trgovima u Donjoj Stubici, Stubičkim Toplicama, Krapinskim Toplicama i Zlataru. Povodom Dana žena, ruže su poklonjene i umirovljenicama u Sv. Križu Začretju.

Povodom Dana žena, župan Željko Kolar je izjavio: Žene u zajednici, nekad i danas, imaju važnu ulogu u svim područjima djelovanja i upravljanja društvom, te upravo svojim angažmanom čine takvo društvo  tolerantnijom, sretnijom i boljom sredinom za život. Međunarodni dan žena prigoda  je da  se prisjetimo svih  odlučnih i hrabrih žena koje su se tijekom povijesti opredijelile za ustrajnu borbu za poboljšanje položaja žena u društvu, ali i na vječitu povijesnu težnju prema ostvarenju elementarnih i neupitnih  ljudskih prava koje bi, u svakoj uljuđenoj i osviještenoj sredini, jednako i bez iznimke morala pripadati ženama kao i muškarcima“.

Na 08. ožujka prije 160 godina tekstilne su radnice u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća, 1908. godine je oko 15.000 žena u istom gradu prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. U spomen na ove događaje međunarodna konferencija žena je 1910. godine u Kopenhagenu i službeno predložila redovito obilježavanje dana međunarodne solidarnosti u borbi za ženska prava koji je danas poznat kao Međunarodni dan žena.


Fotogalerija