Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2023.

„Svim ženama čestitam Međunarodni dan žena. Danas koristimo ovu priliku da skrenemo pozornost na neke stvari koje još uvijek nisu dobre u našem društvu. Prije svega, ženama bi svaki dan trebalo reći hvala, barem dva puta dnevno. Jednom vezano za profesionalni posao, a drugi puta vezano za obitelj. Budimo objektivni, u samoj obitelji puno više obaveza na sebe preuzima žena nego muškarac, a to se još uvijek nedovoljno cijeni i poštuje. Očekuje se da žena vodi brigu o obitelji i djeci, a da isto tako bude uspješna na poslu i da ako mora birati između obitelji i posla, da bira obitelj. Treba stvoriti uvjete u društvu takve da žena ne mora birati. Da se može posvetiti i svojoj profesionalnoj karijeri, a da isto tako može zapravo i uživati u provođenju vremena sa svojom obitelji“– naglasio je župan Kolar dodajući da su žene još uvijek u pojedinim poslovima na neki način neravnopravne s muškarcima, pogotovo u nekim zanimanjima u privatnom sektoru gdje su i dalje manje plaćene. „To u državnim institucijama nije primjer, pa tako ni u Krapinsko – zagorskoj županiji, a činjenica je da smo sve bolji na toj ljestvici što se tiče EU, da smo prije par godina bili 25., a sada smo 17. mjestu. To je dobar pokazatelj da idemo pravim smjerom, ali da se ne smijemo s takvim rezultatom zadovoljiti. Udio žena u rukovodećim položajima još uvijek je nedostatan i nedovoljan“ – kazao je župan  Kolar te naveo kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji 7 pročelnica i samo jedan pročelnik te da su na vodećim mjestima u četiri županijske ustanove upravo četiri žene. „Mi smo danas obilježili Dan žena na simboličan način, obišli smo sve zdravstvene ustanove na području KZŽ i zahvalili zdravstvenim djelatnicama koje već treću godinu rade u nenormalnim uvjetima zbog pandemije. Preko njih smo zahvalili svim ženama koje rade na strojevima, u kancelarijama, trgovinama. Mlade generacije moramo educirati, kako preko stručnih savjetovanja, tako i onime što svaki dan činimo u svojim radnom i obiteljskom okruženju. Šaljemo poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, i ono što je još bitnije, moramo ju živjeti“– poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.


Okrugli stol: Mladi i romantične veze: Od neravnopravnosti do nasilja

Na Međunarodni dan žena održan je i Okrugli stol na temu Mladi i romantične veze: Od neravnopravnosti do nasilja.  „ Iako možda na prvi pogled nije očita povezanost između teme današnjeg okruglog stola i Međunarodnog dana žena, ona je zapravo vrlo jasna u činjenici što je rodna neravnopravnost vrlo, vrlo usko povezana s nasiljem u romantičnim vezama mladih, kasnije i nasiljem u partnerskim odnosima, pa isto tako i obiteljskim nasiljem. Rodna ravnopravnost je nešto što zapravo trebamo učiti od najranije dobi, već od vrtićke dobi, kasnije kroz školski sustav, a razdoblje adolescencije je zapravo zadnje razdoblje kada imamo priliku intervenirati i utjecati na stavove mladih, način na koji mladi u tim prvim romantičnim odnosima koje stvaraju oblikuju i svoje ponašanje koje će kasnije prenijeti i u svoje bračne odnosno izvanbračne odnose, pa isto tako i obitelji koje će stvarati“ – kazala je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug  te naglasila kako je izuzetno važno educirati mlade što je primjereno, a što nije primjereno u romantičnim vezama. „Moraju znati što je iskaz romantične ljubavi i privrženosti, a što je zapravo pokušaj manipulacije, ograničavanja, zlostavljanja. Vrlo je važno mlade educirati da znaju u slučaju kad primjiete te tzv. crvene zastave dakle znak da možda nešto nije u redu, da znaju kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć“ – napomenula je pročelnica Gregurović Šanjug te naglasila kako to djeca mogu kroz razgovor sa svojim roditeljima i  stručnim suradnicima u svojim školama. „Tu je i Centar za socijalnu skrb odnosno Zavod za socijalnu skrb, Obiteljski centar i savjetovalište koje provodi Centar za edukacije i savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, a savjetovalište za žrtve nasilja će u najskorije vrijeme pokrenuti i Dom za žrtve nasilja Novi početak“ – kazala je pročelnica Gregurović Šanjug.

 

Sve okupljene na Okruglom stolu pozdravio je i župan Željko Kolar. O iskustvu rada s djevojkama i mladićima na temu nasilja u vezama mladih, prevenciji rodno uvjetovanog nasilja i promociji rodne ravnopravnosti govoriti će izlagačice Anamarija Sočo, mag. sociologije ispred udruge Status M te Nataša Bijelić, stručna suradnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i vanjska izvoditeljica radionica u srednjim i osnovnim školama na području Krapinsko-zagorske županije.


Fotogalerija