Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. listopada 2022.

Svrha obilježavanja ovoga dana podizanje je svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja na dan 10. listopada odvijat će se pod sloganom : “Mentalno zdravlje kao globalni prioritet ” te stoga i mi skrećemo pozornost na prioritet zaštite mentalnog zdravlja djece i mladeži kao najosjetljivije populacije. Podsjećamo da zdravlje definiramo kao stanje cjelovitog tjelesnog, psihičkog i socijalnog blagostanja.

Za očuvanje mentalnoga zdravlja važno je ulaganje u emocionalnu dobrobit (osjećaji), psihičku dobrobit (pozitivno funkcioniranje), društvenu dobrobit (odnosi s drugima i prema društvu), tjelesnu dobrobit (tjelesno zdravlje) i duhovnu dobrobit (smisao života). Sve to čini naše dobro mentalno zdravlje.

Dobro mentalno zdravlje omogućuje pojedincu da se odupre životnim poteškoćama i pomaže u smanjenju rizika za razvoj mentalnih poremećaja, usmjereno na dobro mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Prvi znakovi smetnji i problema mentalnoga zdravlja najčešće se javljaju već u doba djetinjstva i adolescencije, a ako isti ne dobiju potrebnu pažnju i tretman mogu imati značajan utjecaj na daljnji život. Istraživanja pokazuju da je zdravstvena pismenost odraslih u području mentalnog zdravlja (mentalno-zdravstvena pismenost) značajna odrednica u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih jer pospješuje sposobnost ranog prepoznavanja, pravovremeno i primjereno djelovanje, destigmatizaciju i povećava spremnost na pružanje prve pomoći i podrške.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije blizu milijardu ljudi ima mentalni poremećaj i svatko, bilo gdje, može biti pogođen. Depresija je vodeći uzrok invaliditeta u cijelom svijetu i veliki je doprinos ukupnom globalnom opterećenju bolestima.

Obzirom na posljedice pandemije, zdravstvenu i ekonomsku krizu očekuje se da će se potreba za mentalnim zdravljem i psihosocijalnom podrškom znatno povećati u sljedećim mjesecima i godinama. Ulaganje u programe mentalnog zdravlja na svim razinama sada je važnije nego ikad prije.

U cilju unapređenja zaštite mentalnog zdravlja, na inicijativu Krapinsko-zagorske županije Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u najskorije će vrijeme unaprijediti svoju djelatnost u području mentalnog zdravlja. Naime, reorganizacijom dosadašnjeg  Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Odsjek za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, i dodatnim zapošljavanjem stručnog kadra, zavod će unaprijediti usluge koje već i sad pruža građanima. Osim u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, pomoć se može potražiti i u ustanovama socijalne skrbi, prvenstveno centrima za socijalnu skrb i Podružnici Obiteljski centar Krapinsko-zagorske županije, te Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana (uz uputnicu).


Fotogalerija