Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. studenoga 2015.

Župan Željko Kolar je u Zaboku dočekao ministra zdravlja Sinišu Vargu koji je ondje ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova,brojnim zdravstvenim djelatnicima i velikom broju zainteresiranih građana predstavio nacionalne preventivne programe – za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice, debelog crijeva te za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja. Kronične zarazne bolesti jedan su od vodećih uzroka smrti u hrvatskoj, a moguće ih je uspješno liječiti u slučaju ranog otkrivanja. Programe njihove prevencije zajednički provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici na svim razinama zdravstvene zaštite.

 Ministar Varga je istaknuo važnost odaziva građana na preventivne preglede “radi se o besplatnim pregledima, ne boli te i nema liste čekanja pa se oni mogu jako brzo obaviti što nekad može rezultirati i spašenim životom” rekao je ministar zdravlja Siniša Varga i istaknuo da, iako je odaziv na ovakve preglede na području Krapinsko-zagorske dobar, još uvijek ima prostora za poboljšanje. Budući da je u Zaboku prvi put građanima predstavljan Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, ministar se posebno osvrnuo i na ovo područje “Moramo što više raditi sa 2500 stomatologa, koliko ih ima u Hrvatskoj, da preveniramo oralne bolesti te da kroz edukaciju od vrtićke dobi do kraja srednje škole, u narednih deset godina bitno poboljšamo zdravstvenu sliku nacije” poručio je ministar zdravlja. 

Zamjenica župana Jasna Petek je istaknula da Krapinsko-zagorska županija vodi odgovornu i kvalitetnu zdravstvenu politiku što se može jasno vidjeti u statističkim podacima “naši zdravstveni pokazatelju ne odstupaju od onih na nacionalnoj razini. Briga za zdravlje Zagorju nije ograničena samo na zdravstvene radnike – uz naše zdravstvene ustanove tu su i odgojno obrazovne-ustanove i brojne udruge koje često provode preventivne akcije kojima se želi doći do svakog pojedinca i pokazati mu što on sam može učiniti na očuvanju svog zdravlja. Drago mi je da je Zabok i Krapinsko-zagorska županija domaćin ovog skupa koji će učiniti dodatan korak u senzibilizaciji ljudi da postanu odgovorni za svoje zdravlje. Nadam se uspješnom radu i želim vam ugodan dan u Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji” poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Uz ministra Sinišu Vargu i njegovu pomoćnicu Natašu Zorić, župana Željka Kolara i njegovu zamjenicu Jasnu Petek na predstavljanju nacionalnih programa bili su i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan koji su također poželjeli dobrodošlicu brojnim gostima.

U sklopu promotivnih aktivnosti Nacionalnih preventivnih programa, građani su u Zaboku mogli izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi i indeks tjelesne mase. Konferenciju i edukativno-informativne aktivnosti promocije organiziralo je Ministarstvo zdravlja u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije

Krapinsko-zagorska županija kao članica Hrvatske mreže Zdravih gradova i županija je među prvim donijela Plan za zdravlje čiji su prioriteti sprječavanje problema zdravstveno neispravne vode za piće, prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića kod osnovnoškolske i srednjoškolske populacije, depopulacije, neadekvatne skrbi o starijim osobama i prevencija kardiovaskularnih bolesti. Proteklih su godina brojne aktivnosti po navedenim prioritetima provedene u suradnji s zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, udrugama i jedinicama lokalne samouprave.


Fotogalerija