Zagorje
Bajka na dlanu

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ POSJETIO KZŽ

Datum objave: 17. travnja 2020.

Tom prilikom, u Krapini je održan radni sastanak ministra Beroša i njegovih suradnika sa županom Kolarom, načelnikom Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelkom Ferekom – Jambrekom te ravnateljicama i ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja Krapinsko – županije. Uz ministra zdravstva Vilija Beroša, na sastanku su bili i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

 

Na konferenciji za medije, koja je održana nakon sastanka, ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo: „Od osnovne je važnosti svijest građana i ovi rezultati koje imamo, zajednički su. Danas smo tu razgovarali o epidemiološkoj situaciji u županiji, napravljeno je puno da se održi kakva je u ovom trenutku. Izloženo nam je što je napravljeno od početka epidemije i razgovarali smo o nekoliko specifičnih problema u županiji, riječ je prvenstveno o funkcioniranju specijalnih bolnica. Izložen nam je koncept formiranja jednog COVID – pozitivnog centra odnosno centra za tretiranje COVID pozitivnih pacijenata, a dotakli smo i neke druge aktualne teme koje se odnose na domove za starije i umirovljenike. Dogovorili smo nastavak planiranih aktivnosti, a od iznimne važnosti je da smo stalno u komunikaciji jer jedino na taj način možemo rješavati problem i poteškoće. Želim naglasiti, odgovor na ovu epidemiju i krizu je vrlo dinamičan, mi ponekad u roku jednog dana promijenimo neke odluke i promišljanja za najbolji mogući odgovor. Tako smo dotaknuli pitanje brzih testova koji omogućavaju vrlo brzo detektiranje COVID pozitivnih bolesnika i to je nešto što će možda promijeniti našu cjelokupnu strategiju odgovora na ovu ugrozu, jer ukoliko u nekoliko minuta dobijete činjenicu da li je netko pozitivan ili ne, dobijete značajnu situaciju koja se odnosi i na djelatnike u zdravstvenim ustanovama i u domovima za starije i korisnike tih ustanova. Potrebno je razgovarati jer na taj način učimo jedni od drugih na dobrobit sviju nas“, rekao je ministar Beroš te je potom odgovorio i na novinarsko pitanje o popuštanju mjera. „Strategija obrane je temeljena na 5 elemenata, a izlazna strategija ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu već niz drugih elemenata. Izlazna strategija i mjere popuštanja su spremne. Važno je da ‘pušemo na hladno’ i da smo jako oprezni. Postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom“, rekao je ministar Beroš.

 

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je istaknuo: „Današnji dolazak ministra Beroša poklopio se sa viješću da u protekla 24 sata, od 37 testiranih uzoraka, niti jedan nije pozitivan, pa smo onda došli do zaključka da bi bilo dobro da nas ministar Beroš posjeti svaki dan, i tako ćemo pobijediti koronavirus“, našalio se župan Kolar te potom i  zahvalio ministru Berošu i njegovim suradnicima što su uspjeli odvojiti vremena i posjetiti Krapinsko – zagorsku županiju. „Na današnjem sastanku razgovaralo se, između ostalog, i o aktivnostima i mjerama koje se provode u staračkim domovima i o specijalnim bolnicama u Stubičkim Toplicama i Krapinskim Toplicama, odnosno o financijskom aspektu funkcioniranja takvih bolnica jer su izgubile dobar dio poslovnih obveza s obzirom da nema dnevnih pacijenata i neće se dostići limit. Tim djelatnicima moramo osigurati plaće, na taj smo problem danas skrenuli pozornost ministru. Dio bolnice u Stubičkim Toplicama pretvorit ćemo u  odjel za smještaj COVID-19 pozitivnih pacijenata sa lakšim i srednjim simptomima, koji će proraditi kroz nekoliko dana. U drugom dijelu bolnice, a koji bi bio odvojen od tog odjela za COVID-19 pacijente, smjestili bi se pacijenti iz domova za starije i nemoćne“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija