Zagorje
Bajka na dlanu

Mjesec borbe protiv ovisnosti: U Zaboku održana konferencija “Mladi, alkohol i vožnja”

Datum objave: 8. prosinca 2023.

Zamjenica župana Jasna Petek sudjelovala je u petak, 8. prosinca 2023. na konferenciji pod nazivom “Mladi, alkohol i vožnja” u Centru za mlade u Zaboku, koja je održana u sklopu projekta “Bez promila”.

Riječ je o projektu kojeg provodi Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom i Krapinsko-zagorskom županijom već deset godina, a koji je namijenjen budućim mladim vozačicama i vozačima s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća uzrokovanih alkoholom među mladim vozačima i vozačicama.

“Ovo je vrlo važan projekt s dugom tradicijom, koji obrađuje savjest i način vožnje mladih vozača. Jako je važno da o toj temi koja se odnosi na vožnju, mlade vozače i vožnju pod utjecajem alkohola progovaraju vršnjaci i to je velika vrijednost projekta. Važno je educirati i informirati mlade, ali i cijelu zajednicu, da svoje slobodno vrijeme mogu provoditi i zabavljati se bez alkohola i ostalih opijata”, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali učenici završnih razreda srednjih škola, rezultate projekta u 2023. godini predstavila je koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović.  Tako je provedeno 28 akcija u srednjim školama na kojima je sudjelovalo 578 učenika/ca, 6 predavanja u srednjim školama s ukupno 282 učenika/ca, 9 predavanja i 3 akcije u autoškolama za 130 sudionika/ca te se kontinuirano provodila medijska kampanja. Također, u sklopu programa Centra za mlade KZŽ, provedene su još četiri akcije u dvije srednje škole za 116 učenika i učenica završnih razreda.

Pregled stanja sigurnosti u prometu u 2023. godini s osvrtom na mlade vozače dao je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, dok je voditelj poslova prometne policije PU Krapinsko-zagorske Marijan Grmovšek predstavio stanje sigurnosti u prometu u ovoj godini na području naše županije. Dodatno, sudionici su mogli čuti i predavanje o utjecaju alkohola na mlade i obitelj koje je održala psihologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tamara Besenić. Nakon izlaganja sudionici su imali pitanja za izlagače na temu kako se postaviti prema roditeljima ako sjedaju za volan pod utjecajem alkohola i kako utjecati na vršnjake u istom slučaju.

Na kraju, za više od 40 sudionika konferencije održan je kviz “Mladi, alkohol i vožnja” na kojem su sudionici/ce odgovarali na 15 pitanja povezanih s temom, a dio sudionika kviz je rješavalo s “pijanim” naočalama. Prva tri sudionika/ca prigodno su nagrađena.


Fotogalerija