Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. veljače 2016.

Prezentacija će biti održana u kongresnoj dvorani hotela Well,

 

 

s početkom u 18,00 sati.

 

Monografija otkriva niz zanimljivih činjenica, poput one da je autohtona zagorska sorta Stara krapinska belina, roditelj Chardonnaya, jedne od najraširenijih, najpoznatijih i najpopularnijih svjetskih sorti, a ujedno i roditelj preko 70 drugih sorti na svijetu, zbog čega su je i neki istraživači prozvali Cassanova među sortama. Zanimljiv je podatak da je jedini primjerak Stare krapinske beline pronađen u dvorištu rodne kuće dr. Ljudevita Gaja u Krapini.  Također, u monografiji je opisan i Sokol, autohtona sorta klanječkog vinogorja od koje su vino radili franjevci, a koja je revitalizirana iz srednjevjekovnih vinograda hrvatskog bana Sigismunda Erdodya.   

 

O monografiji

Krapinsko-zagorska županija prepoznala je važnost očuvanja autohtonih sorti vinove loze na svom području te je s Agronomskim fakultetom iz Zagreba pristupila provedbi i financiranju znanstveno-stručnog projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze  Hrvatskog zagorja”(jesen 2006.– ljeto 2016.), u što je Županija uložila financijska sredstva u iznosu 672.625,00 kn. Monografija je nastala kao svojevrstan rezime, odnosno zaokružena cjelina dobivenih rezultata I. faze projekta koji su stručno pripremljeni na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod vodstvom autora dr.sc. Edija Maletića i suradnika. U cilju marketinške promocije, komercijalizacije autohtonih sorti i njihovih vina u gospodarsku i turističku ponudu Hrvatskog zagorja uz KZŽ uključila se i HGK ŽK Krapina kroz Strukovnu grupu proizvodnje i prerade grožđa i vina.

 

O autohtonim sortama

Genetsko, ali i kulturno nasljeđe zagorskih autohtonih sorata bilo je na rubu nepovratnog nestajanja. Zbog toga je Krapinsko-zagorska županija prepoznavši važnost očuvanja autohtonih sorata vinove loze na svom području u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, pristupila u jesen 2006. godine provedbi i financiranju znanstveno-stručnog projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze  Hrvatskog zagorja”.

 

Nakon provedene I. faze ovog projekta te identificiranih prvih autohtonih sorti vinove loze, pripremljen je kvalitetan sadni materijal i posađen je pokusni vinograd koji je dao i prva vina tih, gotovo zaboravljenih sorata. Pronađene i identificirane autohtone sorte uvrštene su na listu preporučenih sorata vinove loze za vinogradarsku podregiju Zagorje-Međimurje, te su detaljno opisane u monografiji „Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja“, kao što su: mnogobrojne Beline, Dišeća ranina, Sokol, Mirkovača, Modra kosovina  i druge.

 

Komercijalizacija autohtonih sorti vinove loze

U suradnji s tvrtkom Trgocentar d.o.o. iz Zaboka podignut je matični nasad za proizvodnju plemki autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja, kako bi na tržištu bile dostupne proizvedene plemke u skladu s propisanim normama i zakonima. Nakon provedenih nadzora dobiveno je pozitivno rješenje o matičnom nasadu sorti kategorije standard, a istovremeno su odobrene i prve količine loznih pupova koji se mogu koristiti za proizvodnju sadnog materijala u 2016. godini kod sorti Belina starohrvatska (17.355 kom.), Belina smudna (850 kom.), Začretska belina (3.900 kom) i Dišeća ranina (5.100 kom.).

 

Nakon završetka projekta očekuje se da će doći do porasta površina pod autohtonim sortama, te da će ta vina postati značajan dio enološke ponude Hrvatskog zagorja. Proizvodnja vina od autohtonih sorata zasigurno će imati određene prednosti pred proizvodnjom vina poznatih svjetskih sorata te se očekuje veća isplativost njihova uzgoja, lakši plasman vina te bolja konkurentnost i egzistencija za zagorske vinogradare i vinare koji se odluče za njihov uzgoj.