Zagorje
Bajka na dlanu

„Moramo napraviti sve da pomognemo onima čije su kuće stradale u potresu!“

Datum objave: 24. ožujka 2021.

Sastanku su nazočili župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, ispred Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije Nikola Bačurin, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

 

Župan Željko Kolar osvrnuo se na rad ureda u Donjoj Stubici, kojeg je otvorila Krapinsko -zagorska županija 01. veljače ove godine, kako bi se građani čiji su objekti stradali u potresu, mogli informirati o proceduri za predaju zahtjeva za pomoć. „Od početka rada ureda, 18 osoba je bilo osobno u uredu, a 170 osoba dobilo je informacije putem telefona. Rezultat toga je 66 zahtjeva prema Ministarstvu graditeljstva, što znači da se ciklus pokrenuo i da možemo reći da je otvaranje našeg ureda u Donjoj Stubici bio pun pogodak. Ured će i dalje raditi i biti na raspolaganju. I dalje smo mobilni i spremni doći do svake kuće da pomognemo ljudima da pripreme dokumentaciju i predaju zahtjev u resorno ministarstvo. Dogovoreno je i 13 mobilnih objekata, odnosno kontejnera, ovisno o broju članova domaćinstva, koji će biti raspoređeni obiteljima na području KZŽ. Sljedeći će sastanak biti za nešto malo više od mjesec dana u Mariji Bistrici, a dogovorili smo i da će Županija imenovati koordinatora za postavljanje mobilnih kućica te da će svaka općina i grad odrediti čovjeka koji će biti zadužen za ta tehnička pitanja“, najavio je župan Koalr te dodao: „Sljedeći tjedan sazvat ću koordinaciju načelnika i gradonačelnika, prvenstveno za one općine i gradove koji su stradali u tzv. petrinjskom potresu 29. prosinca. Znate da sam na zahtjev načelnika i gradonačelnika proglasio elementarnu nepogodu u 10 naših općina i gradova, a ima još općina i gradova, pojedinačnih šteta gdje nije bilo ukupno 20 posto izvornih prihoda da bi se šteta prijavila i proglasila elementarna nepogoda. Sukladno zakonu i ti ljudi imaju pravo na odštetu i pomoć oko obnove. Moramo napraviti apsolutno sve da im pomognemo, tako da će naš ured postati mobilan. Tri dana u tjednu radit će na području Gornje Stubice, a dva dana u drugim ispostavama na području Krapinsko-zagorske županije“, dodao je župan Kolar.


Nikola Bačurin je sumirao aktivnosti u proteklih mjesec dana, u razdoblju od zadnje koordinacije svih sudionika obnove za područje Krapinsko – zagorske županije s posebnim naglaskom na potrebu hitnog zbrinjavanja trinaest obitelji s područja Gornje Stubice, Bedekovčine, Svetog Križa Začretja, Huma na Sutli: „Fond za obnovu grada Zagreba KZŽ i Zagrebačke županije je pokrenuo postupak nabavke mobilnih objekata i današnji sastanak je bio usmjeren na maksimalno moguću koordinaciju svih sudionika u obnovi kako bi se povezali izvođači radova s operativnim koordinatorima koji su već angažirani“, rekao je Bačurin.


Fotogalerija