Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. prosinca 2015.

Mostovi regija su s ciljem poticanja razgovora i rasprave o prekograničnim projektima organizirali Krapinsko-zagorska županija, Odbor regija Europske unije i Zagorska razvojna agencija.. Zamjenica župana Jasna Petek je na samom početku pozdravila sve sudionike ove diskusije “ono što nam je danas cilj i što s nestrpljenjem očekujem je da čujemo ne samo bogata iskustva u provođenju prekograničnih projekata, već i što nam nude novi natječaji koji se otvaraju u sklopu europske kohezijske politike koja je orijentirana na smanjenje i dokidanje socijalnih, ekonomskih i teritorijalnih nejednakosti. Nadam se da će danas svatko dobiti dovoljno informacija koji će rezultirati poboljšavanjem postojećeih ili osmišljavanjem novih prekograničnih projekata” poručila je zamjenica župana Petek.

Na današnjem skupu su govorile ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Ines Kos, zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša, direktorica Razvojne agencije Kozjansko iz Slovenije Andreja Smolej i voditeljica Službe za međunarodnu teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Danijela Gjuras. Prisutni su bili predstavnici zagorskih gradova i općina te brojnih ustanova i institucija s područja Krapinsko-zagorske županije. U diskusiji je istaknuto pokazatelji govore da su korisnici u Zagorju educirani i dobri u privlačenju europskih sredstava. U prošlom je razdoblju u programu Hrvatska-Slovenija u županijama s hrvatske strane granice ukupno dogovoreno 70 projekata vrijednih 21,3 milijuna eura. Nova perspektiva donosi i daleko veće mogućnosti. “Nova alokacija je vrijedna 55 milijune eura koje ćemo pokušati iskoristiti pomoći stečenih dragocjenih iskustva i uspostavljenih partnerstva” rekla je ravnateljica ARR-e Ines Kos.

Ovaj događaj je  inače dio manifestacije Otvoreni dana europskih regija u sklopu koje  stručnjaci i službenici iz regionalnih, gradskih i lokalnih uprava razmjenjuju iskustva o razvoju gradova i regija. Uz središnji događaj koji se odvija u Bruxellesu, diljem Europe se svake godine organizira više od  350 ovakvih lokalnih događaja na kojima sudjeluje više od 200 000 ljudi. Ovogodišnja manifestacija je posvećena teritorijalnoj suradnji i ima za cilj promovirati i graditi mreže i mostove važne za prekograničnu i transnacionalnu suradnju vezanu uz ruralni i urbani razvoj.


Fotogalerija