Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. veljače 2023.

Kampanja Dan crvenih haljina posvećena je prevenciji, prepoznavanju i liječenju moždanog udara i njegovih posljedica, kako bi se potaknulo žene na brigu o svom zdravlju, naglasila važnost ranog prepoznavanja znakova moždanog udara, ali isto tako i podsjetilo zdravstvene djelatnike na neke specifičnosti moždanog udara kod žena.  Akciju su svojim dolaskom u specijalnu bolnicu u Krapinskim Toplicama podržala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom upozorila kako statistika pokazuje da je Hrvatska po smrtnosti od moždanog udara šesta u Europi. „Danas o tome snažno progovaramo upravo u Bolnici koja je važan rehabilitacijski centar za pacijente s cerebralno-vaskularnim bolestima iz čitave Hrvatske. Treba reći da struka kaže da se 80 posto bolesti i slučajeva moždanog udara može spriječiti pravilnim načinom života, pravilnom prehranom te dovoljnim kretanjem“ – kazala je zamjenica Petek te uputila apel da se zdravije živi i bolest pokuša spriječiti samom prevencijom.

Zadovoljstvo odazivom građana na javnozdravstvenu akciju izrazili su načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić. „Brojni su građani iskoristili priliku da odrade besplatne preventivne preglede mjerenja glukoze u krvi i određenih drugih laboratorijskih pretraga, kao i mjerenje krvnog tlaka“ – istaknuo je ravnatelj Javorić Barić te naglasio kako se ovakvim akcijama podiže svijest građanstva o važnim zdravstvenim pitanjima.

„Moždani udar kod žena je često puta dosta podcijenjen u neurologiji upravo iz nekih razlika koje postoje između muškaraca i žena. Žene su često sklone zanemarivanju vlastitih simptoma, tako da ukoliko i dođe do moždanog udara kasnije se javljaju liječniku, što za posljedicu ima i teži invaliditet i usporeni oporavak nakon moždanog udara“ – pojasnio je nakon javnozdravstvene akcije specijalist neurologije i voditelj Odjela za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju Ivan Dubroja te pozvao na predavanje  neurologa Ivice Šćurića, koji je istaknuo kako se na neke rizične čimbenike ne može utjecati te je zbog toga  važno na vrijeme utjecati na one koji se mogu mijenjati i tako značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

„Veliku ulogu u porastu rizika za obolijevanje od moždanog udara čine i nezdrave navike kao što su nedovoljna tjelesna aktivnost, povećana konzumacija alkohola, nepravilna prehrana, pušenje. Kod žena treba uzeti u obzir i postojanje specifičnih čimbenika rizika kao što su uzimanje oralnih kontraceptiva, prema nekim istraživanjima rizik je povećan u prvoj godini uzimanja, i korištenje hormonske nadomjesne terapije, osobito one s višim udjelom estrogena. Rizik od moždanog udara povišen je i u trudnica, pri čemu je najveći rizik u trećem tromjesečju i nakon porođaja, učestalost je oko 20 moždanih udara na 100.000 trudnoća što bi u Hrvatskoj, s oko 35.000 trudnoća, bilo 6-7 slučajeva godišnje. Posebice su u riziku trudnice s preeklampsijom, skupom simptoma od kojih je vodeći visoki krvni tlak koji se razvija tijekom trudnoće koja ne samo da može dovesti do moždanog udara u trudnoći ili neposredno nakon poroda već udvostručuje rizik od moždanog udara kasnije u životu. Migrena s aurom povezana je s povećanim rizikom od ishemijskog moždanog udara kod mlađih žena, osobito ako su prisutni i drugi čimbenici rizika poput pušenja ili korištenja oralnih kontraceptiva“ – naveo je među ostalim dr..med.spec.neurolog Ivica Šćuric.

 


Fotogalerija