Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. svibnja 2023.

Na svečanosti je bio i župan Željko Kolar, koji je uz ovu veliku obljetnicu Muzejima Hrvatskog zagorja dodijelio i prigodnu zahvalnicu za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu. „Muzeji Hrvatskog zagorja su prije svega čuvari povijesti i kulturne baštine, oni nas identificiraju. Kada prođete kroz naše muzeje možete saznati tko smo, što smo, ali i tko smo bili u prošlosti i na koji način smo se razvijali. Naravno, da su oni sastavni dio naše turističke ponude, vrlo značajan, a iz dana u dan sve značajniji dio jer mi promociju Zagorja kao Bajke na dlanu ne radimo bez Muzeja Hrvatskog zagorja i naše zajedničke prezentacije, pogotovo u inozemstvu. Njihovo prisustvo daje na određenoj težini, stoga se njima zahvaljujem na suradnji koju imamo“ – poručio je župan  Kolar.

Veliku obljetnicu Muzeja Hrvatskog zagorja osobno je čestitala i ministrica kulture Nina Obiljen Koržinek, koja se prisjetila kako je kao predstojnica kabineta ministra Bože Biškupića često dolazila u Muzeje Hrvatskog zagorja, nezaobilazan dio prijma svakog stranog izaslanstva. „Obilježavamo svjetski važan Dan muzeja upravo ovdje u Muzejima Hrvatskog zagorja, koji obilježavaju 30 godina kao dio jedinstvenog sklopa više muzejskih i baštinskih ustanova. Tu je prilika da se podsjetimo na uspjehe svih djelatnika i bivših ravnatelja, uspjeh muzeja u Krapini. Upravo se ovdje u Zagorju vidi na koji način muzejske struke i razvoj muzeja doprinose lokalnoj zajednici. Zbog muzeja Zagorje je postalo prepoznatljivije, jer velik broj posjetitelja dolazi upravo zbog muzeja, a onda posjećuju i druge atrakcije“ – rekla je ministrica Obuljen Koržinek, istaknuvši kako su se upravo ovdje pokrenuli zanimljivi programi za privlačenje publike, mnogi zahvaljujući bivšoj ravnateljici Goranki Horjan, a pohvalno je i što su se Muzeji Hrvatskog zagorja vrlo rano uključili u europsko financiranje, u čemu su uspješni.

U sklopu svečanosti prikazan je film o povijesti Muzeja Hrvatskog zagorja, dok je o trenutnom stanju i planovima za budućnost govorio njihov ravnatelj Jurica Sabol. „Ovo je stvarno, lijepa, velika, okrugla obljetnica rada Muzeja, iako naši muzeji postoje i više od 30 godina. Puno se toga lijepog i važnog napravilo, bilo je tu puno investicija u infrastrukturu, otvorio se novi Muzej hrvatskih neandertalaca, obnovio se dvor Veliki Tabor, izgrađena je studio galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, nekoliko projekta je došlo financiranih iz EU fondova, čitav niz je bio dobrih programa, kako u stručnom smislu tako i u investicijskom – napravio je rezime ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol te dodao: „Broj posjetitelja svjedoči kako smo druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj. Konkretnije ove godine bilježimo 61 posto više posjetitelja nego u prva četiri mjeseca prošle godine, a zanimljivost je ta kako kumrovečki muzej ima porast gotovo 100 posto“ – kazao je ravnatelj Sabol. 

Okupljene je pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek.

Svečanost je glazbenim izvedbama obogatila Ivana Husar Mlinac uz pratnju Matije Dedića.


Fotogalerija