Zagorje
Bajka na dlanu

Na 2. Zagorskoj pekmezijadi 18 ekipa, mnoštvo posjetitelja i puno odličnog pekmeza

Datum objave: 2. rujna 2023.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije je u subotu, 2. rujna 2023. godine, u Dubravi Zabočkoj održana 2. Zagorska pekmezijada.

Na 2. Zagorskoj pekmezijadi sudjelovalo je 15 ekipa koje su pekmez kuhale na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastojala se od 5 natjecatelja te je dobila 20 kilograma šljiva i 5 kilograma šećera, dok su ostale mirodije koristile po vlastitom izboru.

Pekmezijadu je otvorio župan Željko Kolar, koji je na samom kraju i uručio nagradu prvoplasiranoj ekipi Slastice Tri užitka te uputio čestitke svim sudionicima i organizatorima. „Naši branitelji imaju niz manifestacija koje organiziraju na području Krapinsko-zagorske županije, a koje osim što obilježavaju slavne datume novije hrvatske povijesti, su i manifestacije koje okupljaju, obitelji i čitavu zajednicu. I ovo je jedan klasičan primjer takve manifestacije, kojoj su se priključili i Županija, gradovi, općine, udruge i branitelji i Jarmine, Duge Međe i Zdenaca. Ovdje zabava traje cijeli dan uz tradicijske igre koje na ovaj način ne damo iz zaborava” – poručio je župan Kolar.

„Stvarno smo si dale truda isprobavajući gustoću i kakvoću. Pobjedi se nismo nadale i mislim da su o prva tri mjesta odlučivale nijanse”, – izjavila je nakon proglašenja voditeljica pobjedničke ekipe, poznata zagorska slastičarka Štefica Gulija.

Drugo mjesto u pripremanju pekmeza osvojila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te treće mjesto Općina Hum na Sutli. Na Pekmezijadi se natjecala i ekipa Krapinsko-zagorske županije u kojoj su bili županijski vijećnici Davor Kljak i Nataša Nesek, članica odbora za turizam Županijske skupštine Brankica Bubanko, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i pročelnik Ureda za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec. Župan Kolar je ovom prilikom

Sve prisutne pozdravili su i izaslanik predsjednika Vlade Republke Hrvatske državni tajnik Zdravko Tušek, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Josip Horvatin. U dodjeli nagrada sudjelovala je i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

U popratnom programu održane su i sportsko-zabavne igre i glazbeni program.


Fotogalerija