Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. listopada 2022.

„100% ZAGORSKO“ je manifestacija PRODAJNO-IZLOŽBENOG karaktera na kojoj će se izlagati poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Cilj ove manifestacije je zajedničkim snagama kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove. 100% ZAGORSKO se prvi put održava na Europskom trgu u Zagrebu, koji se nalazi odmah pokraj Trga bana Josipa Jelačića – dugogodišnjeg mjesta održavanja ove manifestacije. U ponudi se se na Europskom trgu mogu naći zagorski proizvodi koji su zaštićeni na europskoj razini, kao i bučino ulje, med, medenjaci, zimnica,  povrće, voće,  rakije i likeri, sirevi, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, proizvodi iz tradicijskih kućnih radinosti…

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je ova manifestacija ujedno i simbolična zahvala svim Zagrepčankama i Zagrepčanima te gradonačelniku i predsjedniku Skupštine, na potpori koju KZŽ ima čitavo vrijeme u provođenju zajedničkih projekata. „Danas smo ovdje na 38 štandova izložili proizvode naših OPG-ova koji su uglavnom nacionalni pobjednici na natjecanjima i manifestacijama koje su organizirala nadležna ministarstva. Ovdje imamo i naše turističke djelatnike koji će prezentirati Zagrepčankama i Zagrepčanima te njihovim gostima ono što Zagorje nudi kao novo u turističkoj ponudi“ – rekao je župan Kolar dodavši kako vjeruje da će se ovo zajedništvo i sinergija između Zagreba i Krapinsko – zagorske županije nastaviti i u budućem razdoblju. „U planu imamo i nekoliko zajedničkih europskih projekata za koje nam je izuzetno bitno da ih realiziramo u sljedećoj financijskoj omotnici, koja je pred nama. I jedni i drugi imamo spremnih niz sjajnih projekata, s gotovim građevinskim dozvolama i samo je na ministarstvima da raspišu natječaje, a ostalo je naša briga“ – poručio je župan Kolar.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pozvao je sve Zagrepčane da danas i sutra posjete Europski trg i degustiraju brojne proizvode koje Zagorje nudi, ali isto tako da i kupe te proizvode i direktno pomognu OPG-ove iz Zagorja. „Trend je svugdje pa tako i u Zagrebu da potrošači dođu što bliže proizvođačima, bez ikakvih posrednika i da od njih kupuju domaće i kvalitetne prehrambene proizvode. To je jako bitno za nas kao gradsku vlast i za budućnost. Naime, na taj način se smanjuju opskrbni lanci i direktno se pomaže lokalnim proizvođačima i to sve bez ikakvih posrednika koji uzimaju proviziju“ – pojasnio je gradonačelnik Tomašević te naglasio kako su Zagorje i Zagreb neraskidivo povezani. „Puno ljudi iz Zagorja radi u Zagrebu i tu je puno dnevnih migracija, ali isto tako jako puno Zagrepčana uživa u svim turističkim, kulturnim i gastronomskim potencijalima Zagorja, koje se jako lijepo razvija. Nedavno sam bio tamo u službenom posjetu i doista bih htio unaprijediti suradnju između grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije. Mi smo dio jedne aglomeracije, tako da na neki način imamo i predviđenu suradnju za brojne europske projekte i vjerujem da ćemo tu suradnju još više unaprijediti“ – izjavio je gradonačelnik Tomašević.

„Zagreb i Zagorje su kao prst i nokat“ – poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te nastavio: „Zagorje će uvijek biti nama u srcu, uvijek nam je drago ugostiti ljude iz Zagorja i ovu manifestaciju. Osjećamo se kao svoj na svome. Mnogi Zagorci žive i rade u Zagrebu, kao što i mnogi Zagrepčani provode vrijeme u Zagorju. To je sinergija koja neće stati i pretočit će se i u poslovni dio suradnje između Grada Zagreba i KZŽ. Radit ćemo na zajedničkim projketima, pomagat ćemo Zagorje koliko god možemo jer pomažući Zagorje, pomažemo i Grad Zagreb“ – istaknuo je  predsjednik Skupštine Klisović.

Manifestaciju 100% ZAGORSKO u Zagrebu obišli su i predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić i zamjenica župana Jasna Petek.

Ove godine u sklopu kulturno umjetničkog programa će svirati „Hands & Voice“ i Barajt band a najmlađe će zabavljati Krapinski neandertalci—Pleme spiljskog medvjeda

 Trajanje manifestacije 100% Zagorsko u Zagrebu:

petak, 14. listopada od 8,00 do 20,00 sati,

subotu, 15. istopada  od 8,00 do 20,00 sati.


Fotogalerija