Zagorje
Bajka na dlanu

Na konferenciji za medije o obuhvatu brdsko-planinskog područja poručeno: “Želimo ravnomjerni regionalni razvoj i jednake mogućnosti za sve”

Datum objave: 18. prosinca 2023.

Čelnici i čelnice nekoliko zagorskih gradova i općina okupili su se u ponedjeljak 18. prosinca 2023. u Gornjoj Plemenšćini gdje su održali konferenciju za medije kako bi ukazali na nelogičnosti u obuhvatu brdsko-planinskog područja.

Na konferenciji za medije govorili su gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i načelnica Konjščine Anita Krok, a podršku im je pružio i župan Željko Kolar.

“Danas smo se ovdje okupili kako bismo rekli da smo za, a ne protiv. Želimo da svi imamo iste uvjete prilikom javljanja na europske natječaje. Nitko od prisutnih čelnika nije protiv toga da naša naselja, općine i gradovi budu u obuhvatu brdsko-planinskih područja, nitko nije protiv da su neke naše općine i gradovi u potpomognutim područjima i nitko nije protiv toga da je dio naših jedinica lokalne samouprave u ITU mehanizmu Grada Zagreba, ali, moramo skrenuti pozornost na nepravednost i nekonkurentnost u ovom trenutku ovih jedinica lokalne samouprave koje nisu u niti jednoj ovoj skupini”, istaknuo je župan Kolar te dodao da sve svi čelnici lokalne samouprave bore za projekte koji će podići kvalitetu života. “Razgovarajući s ovim ljudima, teško možete objasniti da oni ovdje na 500 metara nadmorske visine nisu u brdsko-planinskom području, a njihovi susjedi u susjednoj općini koji su 100 metara nadmorske visine ispod njih jesu, pa da njihova općina dobiva veća sredstva za vrtiće, za čišćenje i održavanje prometnica, da ima posebne natječaje za njih, da imaju više bodova u samom startu. To je začarani krug iz kojeg će se teško izaći van, ako nećemo izjednačiti uvjete za ove ostale jedinice lokalne samouprave ili da država formira jedan poseban fond za one koje nisu u ovim zćspecifičnim kategorijama pa da se i njima omogući da dođu do europskih sredstava”, poručio je župan Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je kako se JLS-ovi koji nisu u tome obuhvatu klasificiraju kao razvijeni te ne mogu koristiti određena sredstva. “To nas stavlja u jedan podređeni položaj u odnosu na druge JLS-ove u KZŽ, bile one manje razvijene ili razvijenije od nas. S toga danas želimo poslati poruku prema Ministarstvu i Vladi RH da se stvori jedan pravedniji model koji će i nama omogućiti da konkuriramo svojim kvalitetnim projektima na tim natječajima”, rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek naglasila je kako se u Zlataru nalazi najviša planina u Zagorju- Ivančica, a većina naselja nalazi se na obroncima te planine, no Zlatar nije svrstan u brdsko-planinsko područje. “Mi smo prije par godina bili kod tada državnog tajnika, danas ministra Šime Erlića na sastanku, gdje smo predvidjeli što će se dogoditi s JLS-ovima koje nisu ni potpomognuta područja, ni ne spadaju u BPP, i bilo nam je obećano da će se naći rješenje za naš status, međutim nikakvi naši zahtjevi nisu naišli na plodno tlo”, napomenula je gradonačelnica Auguštan-Pentek.

Grad Klanjec također ne spada niti u potpomognuta ni u brdsko-planinska područja, a gradonačelnik Zlatko Brlek naglasio je kako je najnoviji primjer održivost vrtića, gdje veći postotak decentraliziranih sredstava za djecu dobivaju općine i gradovi koji su u tom obuhvatu.  Istu situaciju ima i Općina Konjščina, što je potvrdila načelnica Anita Krok te dodala kako Općina Konjščina već godinama priprema natječaj za vatrogastvo te sada ispada da će imati u startu manje bodova te najvjerojatnije neće proći na natječaju.

 


Fotogalerija