Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. prosinca 2015.

Na sajmu su predstavnici 47 svjetskih zemalja posjetiteljima ponudili svoje izvorne proizvode. Tako se  ogla kupiti hrana i piće, suveniri, nakit, knjige i drugi proizvodi specifični za određenu zemlju. Svi su posjetitelji mogli uživati i u prigodnom kulturno-umjetničkom programu u izvedbi petnaestak međunarodnih plesnih grupa u originalnim nošnjama. Ulaz na sajam bio je besplatan, a prihod od prodaje i donacije bit će iskorišten za pomoć Centru za odgoj i obrazovanje Zajezda te Psihijatrijskoj bolnici Lopača iz Rijeke. Organizatori procjenjuju da će prikupiti oko 300.000 kuna kojima će kupiti novu opremu za teretanu u Zajezdi te manju medicinsku opremu i nekoliko klima uređaja za riječku bolnicu. Svoj doprinos održavanju sajma je prigodnom donacijom zagorskih tradicijskih proizvoda dala i Krapinsko-zagorska županija.

Centar za odgoj i obrazovanje Zajeda se na sajmu predstavio svojim štandom na kojem su posjetitelje upoznali sa svojom djelatnošću i radovima svojih štićenika. Djelatnost Centra brojnim je zainteresiranima predstavio njegov ravnatelj Srđan Džakula zajedno sa suradnicima. U ovaj se centar inače smještavaju djeca i mladež oba spola s mentalnom retardacijom uz utjecajne teškoće u razvoju, u dobi od 7. do 21. godine. Temeljem rješenja nadležnih Centara za socijalnu skrb Centar u Zajezdi prihvaća djecu i mladež s mentalnom retardacijom uz pridružene teškoće u razvoju, kao što su: emocionalna oštećenja, teškoće u govorno-glasovnom i jezičnom razvoju, teškoće u početnom pisanju i čitanju, minimalne cerebralne disfunkcije, epilepsije, poremećaji u ponašanju; kao i djecu i mladež s promjenama u ličnosti uzrokovane endogenom psihozom.

Sajam je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, a na štandovima svojih zemalja bili su i brojni veleposlanici stranih država u RH.

Međunarodni klub žena Zagreb je nevladina, neprofitna udruga koja okuplja žene raznih nacionalnosti koje žive u Hrvatskoj. Klub broji preko 170 članica iz četrdesetak zemalja. Primarna uloga MKŽZ je pružanje dobrodošlice strankinjama koje su došle živjeti u Zagreb. Pored te uloge jedan od najvažnijih ciljeva Kluba je prikupljanje sredstava za pomoć hrvatskim institucijama ili grupama koje rade za dobrobit žena i djece. U dvadesetak godina humanitarnim radom su prikupile oko četiri milijuna kuna pomoći.


Fotogalerija