Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. kolovoza 2016.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik policijske uprave Krapinsko-zagorske Jakob Bukvić je prije samog otkrivanja ploče rekao „Ova spomen ploča na ratnoj bazi zagorskih specijalaca uvijek će nas podsjećati na hrabre ljude koji su odavde odlazili na bojištima diljem Lijepe Naše. Svi smo mi iste snove snivali, o istoj budućnosti razmišljali, a i danas smo isto govorili“ poručio je načelnik Bukvić, koji je tijekom Domovinskog rata bio jedan od zapovjednika ATJ Lučko. Izaslanik ministra obrane general Ivan Lucić istaknuo je kako će se mlađe generacije pred ovom pločom prisjećati jednog teškog vremena, ali i hrabrih i vrijednih ljudi „Zahvalni smo Hrvatskom zagorju i našim zagorskim Barunima na svemu što su dali u oslobađanju i obranu naše Domovine“ poručio je general zbora Lucić.

Izaslanicima ministara unutarnjih poslova i obrane se u otkrivanju ploče pridružio i župan Željko Kolar koji je tom prilikom naglasio „I u ovo mirnodopsko vrijeme treba nam energija kakvu su i Baruni i Gromovi i Tigrovi i Pume i svi hrvatski branitelji pokazali u Domovinskom ratu. Tu energiju trebamo okrenuti na drugu stranu – stvaranju radnih mjesta, mogućnosti ljudima da žive od svog rada, da školuju svoju djecu i da ta djeca mogu naći posao u našoj Hrvatskoj,“ poručio je župan Kolar i svim Barunima još jednom zahvalio na svemu što su učinili u Domovinskom ratu

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki naglasila je da ratni pripadnici Baruna kroz aktivnosti Udruge veterana specijalne policije Domovinsko rata Barun i 20 godina nakon kraja ratnih operacija doprinose državi. „Vodite projekte u kojima našu djecu upoznajete s ratom i podsjećate da domoljublje nije grijeh, domoljublje je čast i zadovoljstvo je služiti Domovini,“ poručila je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i čestitala 25. godišnjicu osnivanja SJP Barun.

Gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak ovom je prilikom najavio da će se jedna od zlatarskih ulica nazvati po Specijalnoj jedinico policije Barun. Ratni zapovjednik Baruna Mirko Horvatin podsjetio je da je kroz postrojbu prošlo oko 400 specijalaca, među kojima i znatan broj iz pričuvnog sastava koji su prije odlaska na terene obučeni jednako kao i oni iz djelatnog sastava MUP-a, zahvaljujući čemu Baruni tijekom ratnih zadaća nisu imali ni jednog poginulog pripadnika. Predsjednik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Mladen Hrastinski govorio je o ratnom putu Baruna te o aktivnostima udruge koja je osnovana prije četiri godine. Program svečanosti je obogatio zbor zlatarske osnovne i srednje škole kojim je dirigirala Josipa Hopek.

Obilježavanje 25. godina osnivanja specijalne jedinice policije Barun nastavljeno je u subotu 2. Memorijalom Josip Mirt – Teček.


Fotogalerija