Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. prosinca 2007.

Prezentacija projekta „Model službe nadzora zaštićenih prirodnih vrijednosti Krapinsko-zagorske županije” od strane prof. Ivana Martinića održana je jučer u Donjoj Stubici. Krapinsko-zagorska županija, u sklopu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, u 2008. trebala bi zaposliti prvog nadzornika, popularno zvanog „rendžera“. Njegov bi zadatak trebao biti u dvije do tri godine ustrojavanje nadzorničke službe za cijelu županiju. Prema tom projektu Krapinsko-zagorska županija podijelit će se na četiri zaštićena područja, što podrazumijeva zapošljavanje najmanje četiri nadzornika.
 
Uz profesionalce radit će i volonteri
– Pošto se Park prirode Medvednica nalazi dijelom u našoj županiji, a već ima formiranu nadzorničku službu, to će nam olakšati provođenje ovog projekta – istaknuo je prof. Martinić.
Glavni ciljevi nadzora bit će, kao uostalom i u ostalim dijelovima zemlje, sprječavanje uzurpacije prostora, bespravne gradnje, nelegalne sječe šume, odlaganja otpada, krivolova, protuzakonita ribolova, uništavanja i onečišćenja staništa i brojne druge poslove usmjerenih na očuvanje prirode i okoliša. Uz nadzornike profesionalce, u projekt nadzora planiraju se uključiti i nadzornici-volonteri.
– Najveće vrijednosti koje Zagorje je priroda, okoliš i zemljište, a na koji je vrlo snažan pritisak raznih ulagača. Stoga će uskoro biti vrlo velika uloga nadzornika i drugih čuvara prirode i okoliša – rekao je zamjenik Krapinsko-zagorske županice, Zorko Vidiček .