Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. studenoga 2022.

Krapinsko-zagorska županija se kroz svoje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uključilo u kampanju „16 dana aktivizma“. Ova kampanja provodi se svake godine u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na neravnopravnost, diskriminaciju, stereotipe i predrasude prisutne u društvu, a čijeg dalekosežnog negativnog utjecaja često ni sami nismo svjesni. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s ZIP portalom kampanju na području naše županije provodi pod nazivom:

proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!

 

diskriminacija, stereotipi, predrasude

 

Kampanja počinje 25. studenoga na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudska prava. O rodno uvjetovanom nasilju će tijekom 16 dana kampanje govoriti 16 osoba iz javnog života – svoje poruke javnosti poslat će osam žena i osam muškaraca. 

Službeni početak kampanje bit će dodatno obilježen održavanjem stručnog skupa “Stereotipi kao izvor neravnopravnosti“, koji će biti održan 25. studenog u Gradskoj galeriji u Zaboku s početkom u 12  sati. Stereotipi su specifična svojstva koja pridajemo ljudima na osnovi njihove pripadnosti određenoj grupi. Ponekad je dovoljno vrlo malo da se oni aktiviraju, a kada je jednom aktiviran, stereotip može imati velike posljedice na to kako se opaža i tretira određeni pripadnik neke grupe. Na stručnom skupu će kao predavači sudjelovati predsjednik Pragme i Hrvatske mreže protiv siromaštva  dipl. soc. radnik Nedjeljko Marković, koji će govoriti na temu: „Žena u obitelji, društvu i ekonomiji: pogled u brojke i medijske naslove”, te, koordinatorica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te voditeljica programa Spol, rod i seksualna prava Sanja Cesar.

U drugom dijelu stručnog skupa obilježiti će se početak kampanje 16 dana aktivizma pod sloganom: proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! 

“Recite NE diskriminaciji, predrasudama i stereotipima, svi zajedno promijenimo poglede, razmišljanja i stavove, te stvorimo bolje društvo. Tijekom 16 dana svakodnevno ćemo objavljivati i komunicirati pozitivne poruke uz pomoć poznatih osoba iz javnog, gospodarskog i političkog života u Zagorju i šire“ – poručuje predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić.

Diskriminacija prema definiciji je neopravdano negativno ili štetno ponašanje prema članovima grupe, samo zbog njihove pripadnosti toj grupi.  Stereotip je generalizacija o grupi ljudi, kojom se istovjetne osobine pripisuju  gotovo svim članovima te grupe, neovisno o stvarnim razlikama između članova. Predrasuda je neprijateljski ili negativan stav prema pripadnicima prepoznatljive grupe ljudi, koji se zasniva isključivo na njihovom članstvu u toj grupi. „Uočljivo je da diskriminacija obuhvaća ponašanje, stereotip obuhvaća spoznaju, odnosno mišljenje ili vjerovanje, a predrasuda emocionalnu sastavnicu. Kroz 16 dana kampanje željeli bismo barem malo utjecati i promijeniti razmišljanja, stavove, pa čak u jednom dijelu i emocije svih dionika u društvu, potaknuti na međusobno uvažavanje, poštivanje razlika i rodnu ravnopravnost“ – ističe predsjednica Povjerenstva Romić.


Fotogalerija