Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. kolovoza 2018.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se ljudi izuzetno vesele predstojećem Tjednu kajkavske kulture. „Vidi se da Krapina ponovno živi za festival te se u gradu već osjeća odlična atmosfera i mala pozitivna nervoza. Po čitavoj Krapini očekuje nas izuzetno kvalitetan i širok program. S obzirom da su Zagrepčani naši najbrojniji gosti i da bu cug peljal tri dana iz Zagreba u Krapinu, da je booking izvanredan i da imamo niz upita agencija koje će dovoditi goste iz ostalih krajeva Hrvatske – očekujem da bi kroz Krapinu u ovih 7 dana moglo proći i do 100.000 posjetitelja“ – rekao je župan Kolar i dodao kako atmosferu neće pokvariti ni najavljeni izostanak izravnog televizijskog prijenosa Festivala kajkavske popevke, no da će zbog istog tražiti obrazloženje javne televizije. Naime, nakon prošlogodišnjeg izravnog prijenosa na prvom programu HRT-a, ove je godine najavljen prijenos „s odgodom“ na trećem programu. „Ne dozvoljavam da se podcjenjuje kajkavsko govorno područje. Kao župan Krapinsko-zagorske županije inzistiram da krapinski festival ima iste uvjete kao i ostali  – samo ako je politika HRT-a da svi regionalni festivali i kulturne manifestacije budu na trećem programu, onda tamo može biti i krapinski festival. Ako su Vinkovačke jeseni, Đakovečki vezovi i Splitski festival na trećem programu, tek onda tamo može biti i Festival kajkavskih popevki. Od ravnatelja HRT-a tražit ću obrazloženje i smjenu čovjeka koji je donio ovakvu odluku“ – naglasio je župan Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović  rekao je kako Tjedan kajkavske kulture ove godine donosi niz novih sadržaja te svi nisu niti mogli biti na letku s programom. „Krapina će živjeti od subote do subote. Posebno ističem Vinski plac koji je postao nezaobilazan dio Tjedna te vanjska događanja na trgu kroz čitav tjedan. Novost je što smo krenuli s programom U ozračju kaja, u kojem će se predstavljati i drugi gradovi kajkavskog govornog područja ili oni koji imaju poveznicu s Krapinom. Naš sportski savez uključuje se sa sportskim sadržajima, a na Zagorskom gospodarskom zboru predstavljat će se i puhački orkestri. U Krapini će biti živo i svi će sigurno naći nešto za sebe“  – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Na nedopustiv odnos HRT-a prema Festivalu kajkavskih popevki osvrnuo se i predsjednik Društva za kajkavsko umjetničko stvaralaštvo Damir Novina. „Imamo problem s prenošenjem priredbi. Prošle godine uspjeli smo se izboriti za direktan prijenos na 1. programu, ali ove godine ne. Što mi to plaćamo u toj TV pretplati, čemu služi javna televizija?“ – poručio je predsjednik Društva za kajkavsko umjetničko stvaralaštvo.

Umjetnički ravnatelj Festivala kajkavske popevke Siniša Leopold istaknuo je kako prva večer festivala donosi popevke s prijašnjih godina u novim izdanjima i aranžmanima. „Bit će puno mladih izvođača, najviše s kajkavskog govornog bazena. Na Večeri novih popevki u subotu će biti izvedene 22 nove pjesme te će zadnje dvije popevke imaju drugačiji izričaj, suvremeno aranžiran etno-kaj, kojima želimo prezentirati da krapinski festival želi ići u trendu s glazbenim strujanjima“ – rekao je maestro Leopold.

Na konferenciji za novinare govorila je i direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, koja je naglasila velik broj vanjskih sadržaja te pojasnila da će tijekom Tjedna od Zagreba do Krapine i u obrnutom smjeru voziti Vlak Krapek po popularnoj cijeni od 10 kuna.