Zagorje
Bajka na dlanu

Najavljeni Bučnica fest i Legend fest

Datum objave: 19. kolovoza 2019.

Bučnicafest će biti održan 25. kolovoza 2019. godine u Zagorskim Selima s početkom u 11,00 sati, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko – zagorske županije. Ove godine okupio se rekordan broj natjecatelja u izboru za najbolju bučnicu, čak 13 ugostitelja i obrta. „Najbolju bučnicu izabrat će stručni žiri u sastravu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković, dok će demonstraciju izrade bučnice izvoditi Ana Žnidarec. Pripremili smo program koji će zadovoljiti mnogobrojnu publiku koju očekujemo, a nastupit će Adalbert Turner Juci, Aljoša Mutić, Good old times band, Grupa Štimung, Desinićke mažoretkinje i Dječji zbor Sveta Katarina, a najavu manifestacije u ranim jutarnjim satima svojim pucnjevima dat će Kuburaško društvo Sveti Martin“, najavio je direktor TZP Milan Kladnički.

Načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak je istaknula: „Zadovoljstvo je što se ova manifestacija, Bučnica fest, ocjenjuje kao kvalitetna i što ima svoje mjesto i značaj u Krapinsko – zagorskoj županiji, što znači puno u promociji naše destinacije“, rekla je Krivec Jurak te zahvalila svim sponzorima i udrugama koji su se uključili i omogućili da se ova manifestacije i ove godine održi kvalitetno, u Zagorskim Selima. Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec  rekla je kako će ovo biti drugo izdanje LegendFesta u dvoru Veliki Tabor i da je riječ kulturno – turističkoj manifestaciji kojom se želi prezentirati i promovirati nematerijalna kulturna baština. LegendFest i ove godine u suradnji s MHZ organizira Udruga Val kulture, uz podršku Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice.

Predsjednik Udruge Val kulture Ivo Zidarić predstavio je sam program i zanimljiva događanja. „Prošle godine tema su bile vještice ili coprnice, a ove godine LegendFest će biti posvećen zmajevima. Očekuju vas bogat program i zanimljive radionice, predstave te koncerti. Nastupit će Jelena Radan i Meritas. Ovo je jedan obiteljski festival i pozivamo cijele obitelji na lijepo subotnje druženje“, pozvao je Zidarić.

LegendFest će biti održan u subotu, 24. kolovoza od 17,30 do 23,00 sata, a završava spaljivanjem velikog zmaja, umjetnički kreiranog od strane slamaland artista Nikole Fallera. Zašto je za temu izabran zmaj govorila je etnologinja i kult. antropologinja Kristina Pavlović. „Zmaj je mitsko biće koje je duboko ukorijenjeno i u Zagorju, osobito u desinićkom kraju. Središnja crkva u Desiniću je crkva sv. Jurja koji je ubio zmaja, a s druge strane nam je i Jezero Klanječko za koje se također vezuje legenda o zmaju koji je prebivao u tom jezeru i kojemu su morali dovoditi mlade djevojke kako bi umirivao svoju ćud i prirodu. Kada mu jednom nisu doveli djevojku on se probudio, tresnuo repom i tako je nastalo Jezero Klanječko“, rekla je Pavlović.

Podršku dvama sjajnim projektima Bučnica festu i LegendFestu dao je župan KZŽ Željko Kolar„Gastro – eno ponuda je ono što pamtimo uz znamenitosti zemlje i mjesta koju posjećujemo i upravo ovakva manifestacija kao što je Bučnica fest je dodatna turistička ponuda hotelijerima jer dobar dio gostiju koji odsjedaju u Termama Podčetrek i Termama Tuhelj bit će gosti tih naših manifestacija. Ni LegendFest nije mogao naći bolje mjesto gdje bi se manifestacija održala. Koristim priliku posebno da pozovem sve obitelji da dođu i upoznaju i dio povijesti, a s druge strane, da se jako dobro zabave. Nakon toga slijedi gastro i eno ponuda. Svi mi kada putujemo po svijetu pamtimo koji smo muzej posjetili, kakav je bio put, ali svi pamtimo i što smo dobro pojeli i popili. Ima naša ona naša stara zagorska ‘bučnice i štrukli, trbuhi buju pukli’. I bučnica nije u drugom planu, iako su štrukle nacionalno zaštićene, krenuli smo u europsku zaštitu, ali i bučnica ima svoju priču ovdje u Zagorju i treba je dalje razvijati. To je ono što smo mi uspjeli napraviti u posljednjih nekoliko godina, tu sinergiju da predstavljamo Zagorje kao turističku destinaciju Zagorje – Bajka na dlanu, a da poslije svaki sa svojom specifičnom ponudom i kvalitetom dolazi do svojeg gosta. Ovo je najbolji primjer: subota i nedjelja, izuzetno bogat program, sličan, a različit, na tako malom prostoru, a nudi tako puno sadržaja. Stoga, čestitka organizatorima i Bučnice festa i LegendFesta, naša podrška i vjerujem da će Legendfest s vremenom ući i u drugi i treći dan, da će biti tradicija, jer sve se može kupiti novcem osim tradicije“, rekao je župan Kolar.