Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. travnja 2016.

Na izložbi koja je održana u Roses Fashion Outletu sudjelovalo je 38 proizvođača ulja iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije. Šampion ovogodišnje izložbe i dobitnik Velikog zlata je Mladen Cesarec iz Oroslavja, koji je nakon završetka izložbe istaknuo da je jako sretan što je njegov trud prepoznat: „Iako se proizvodnjom bučinog ulja bavimo tek tri godine, ova nagrada mi je svakako poticaj za povećanje kapaciteta. Trenutno proizvodimo na 15 hektara zemlje, od toga je šest hektara mojih, a ostatak smo dobili na korištenje. Htio sam u privatne vode krenuti i proizvodnja ulja se nametnula sama po sebi, a osim mene rade supruga i otac. Ovisno o godini, proizvodimo od tisuću litara na više, a kupaca ima, jer ako je kvaliteta, ljudi to prepoznaju. Proizvodimo čisto ulje, koje je malo skuplje od salatnog i to je bio dosta rizičan potez, ali pokazao se dobrim, prodaja dobro ide“, rekao je Cesarec.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo sa rezultatima zagorskih proizvođača. „Ove smo godine imali najviše izlagača dosad, njih 38, a imali smo i 47 uzoraka. Također, prošle smo godine imali četiri izlagača iz Krapinsko–zagorske županije, a ove ih godine imamo devet sa čak 20 uzoraka. A najveće nam je priznanje svakako Veliko zlato, odnosno činjenica da Zagorje ima šampiona ovogodišnje izložbe bučinog ulja. Ujedno bih iskoristio priliku da se zahvalim Roses Outlet centru što su omogućili da u njihovim prostorima imamo izložbu u subotu, kada njime prolazi više tisuća ljudi. Tako se 15 proizvođača koji imaju prodajne štandove ima mogućnost predstaviti novim kupcima, koji dosad nisu znali za njih. Sigurno će dio proizvoda prodati, a s obzirom na kvalitetu koju imaju, uvjeren sam da će se jednom kad kupe, vraćati po još“, zaključio je župan Kolar.

Voditelj Laboratorija za kemiju hrane iz POU Bioinstituta Čakovec Nenad Martinec istaknuo je kako je kvaliteta ulja ove godine bila vrlo dobra. „Ono što veseli je da su proizvođači prihvatili prošlogodišnje savjete, da se trebaju odmaknuti od drugih vrsta ulja u bučinom ulju. Tako da mislim da će bučina ulja i ubuduće iz godine u godinu biti sve bolja. Ove smo godine imali 47 uzoraka, od toga devet hladnih i 38 nerafiniranih toplih, a ocjenjivala se senzorika, koja je nosila 20 bodova od mogućih 30 te parametri kemijske prirode koji ukazuju na kvarenje ulja. Svakako valja istaknuti da je raritet ovogodišnje izložbe, to što smo po prvi puta imali bučino ulje koje sa osvojenih 28,94 od mogućih 30 bodova zadovoljava sve kriterije za dodjelu Velike zlatne medalje“, zaključio je Martinec.

Srebrnu medalju za bučino ulje prešano zahtjevnijim, hladnim postupkom dobili su OPG Tkalec iz Čakovca te Uljara Agroprom – Patričević iz Petrijanca. Broncom su se okitili Danijel Sinković iz Bedekovčine i Uljara Šenkovec iz Čakovca. Što se tiče nerafiniranih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje, zlatnu medalju dobili su i OPG Tkalec iz Čakovca, OPG Danijela Sinkovića iz Bedekovčine te Karmela Županić iz Vidovca. Šest proizvođača bučina ulja okitilo se srebrnim odličjem, dok je broncu dobilo 14 proizvođača.

Na izložbi bučinog ulja bili su i saborski zastupnici Tomislav Končevski te Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, direktor Roses outlet centra Roman Rogović, zamjenik župana Međimurske županije Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela Varaždinske županije za poljoprivredu Dragutin Vincek te zamjenica pročelnice Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu Ivanka Bišćan. Kako proizvesti dobro bučino ulje, u programu tijekom izložbe prezentirali su učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina.


Fotogalerija