Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. travnja 2016.

Utrku je otvorio zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek koji je ovom prilikom zahvalio organizatorima što su nakon desetak godina u našu županiju uspjeli dovesti ovako veliko natjecanje „Svim vozačima želim puno sreće i neka najbolji pobijedi“ poručio je zamjenik župana Ferek-Jambrek. Brojnu publiku i sve vozače pozdravio je i predsjednik Moto športskog društva Zabok Draženko Jerneić, a otvorenju s nazočili i predsjednik zabočkog Gradskog vijeća Žarko Ivančić, predsjednik Športske zajednice Grada Zaboka Ivan Jelenčić te tajnik Hrvatskog motociklističkog saveza Ivan Lafter.

U konkurenciji 24 vozača iz šest zemalja je u dvije utrke bio najbolji Martin Michek iz Češke. Slovenac Peter Irt bio je drugoplasirani, dok je treće mjesto zauzeo Čeh Petr Bartos. Ovom je pobjedom Michek preuzeo i vodstvo u ukupnom pretku nakon dvije utrke Europskog prvenstva.

Najbolji hrvatski vozači bili su petoplasirani Hrvoje Karas te Marko Leljak koji je osvojio šesto mjesto, a među prvih deset bio je i Matija Kelava čiji je rezultat bio dovoljan za deveto mjesto.

Dvodnevni program na legendarnoj stazi Vučak upotpunile su pozivne utrke za motocikle zapremnine 50, 65, 85 ccm te vozača amatera ili popularne Blige. U njima su se natjecali vozači u više kategorija – od profesionalaca do malih juniora. Na utrci mladih vozača nastupio je i najmlađi sudionik utrke Tin Troha iz Moto Športskog Društva Zabok, kojemu je tek 6 godina.

 

Prvo motocross natjecanje u Zaboku održano je 1961. godine, a u jesen iste godine ovdje je organizirano i prvo međunarodno natjecanje u tadašnjoj Jugoslaviji. U Zaboku je do danas održano preko stotinu motocross natjecanja u svim klasama uključujući i motore s prikolicama, od čega pedesetak međunarodnog karaktera. Ovdje se natjecalo preko 1000 vozača s četiri kontinenta koje je pratilo više od 700.000 gledatelja. Ljubitelji motocrossa uvijek se rado sjete nastupa Vedrana Šipeka – Letećeg zagorca koji danas u svojem timu okuplja vrhunske hrvatske vozače motocrossa.

 

Utrka se u Zaboku održala u organizaciji Moto športskog društva Zabok i pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije. 


Fotogalerija