Zagorje
Bajka na dlanu

Najbolji zagorski štrukli iz Kleti Kozjak

Datum objave: 14. svibnja 2013.

Štruklijada je ove godine u Rosesu okupila više tisuća posjetitelja koji su željno dočekali prodaju prvih štrukla. Uz tamburaše i kulturno-umjetnički program županica Sonja Borovčak otvorila je petu po redu Štruklijadu, jedinstvenu manifestaciju Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetalo se 27 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ocjenjivački sud koji je kušao sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presudio najboljeg činili su Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije, zatim Branka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko Greblički Ventek, vlasnik restorana „Villa Zelenjak“ i predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori. Prvo mjesto ove godine zauzeli su zagorski štrukli Kleti Kozjak iz Sv. Križa Začretje, na drugom su mjestu štrukli Tradicijskog turizma Majsecov mlin iz Donje Srubice, dok je treću nagradu ponio Seljački turizam Šumak iz Zagorskih Sela.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, začinio je kulinarski show u kojem je kuhara Restorana Cateringa Sermage, lanjskog pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvala amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači, gđa. Vesna Hršak. Čiji su štrukli bolji, imala je prilike uz posjetitelje kušati i direktorica Zagorske razvojne agencije Karoline Barilar.

Posjetitelji su štrukle mogli kupiti po promotivnoj cijeni od pet kuna na štandovima čak 29 restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ukupno je pripremljeno preko 9300 štrukla.

Organizatori Štruklijade 2013 su Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju su poduprli i sufinancirali partneri Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već petu godine zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

 


Fotogalerija