Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. studenoga 2017.

Povodom 18. obljetnice akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” Središnji koordinacijski odbor dodijelio je zahvalnice dvjema županijama koje dosad imaju najveći broj gradova i općina – sudionika Akcije te dobitnika titule “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a to su Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija.  Samo Savjetovanje otvorila je predsjednica Saveza DND Hrvatske i predsjednica koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ Aida Salihagić Kadić. Istaknula je kako se akcija Gradovi/općine prijatelji djece već 18 godina razvija, raste i unapređuje novim sadržajima i aktivnostima. Ova akcija koju Savez DND provodi u suradnji s Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a svojim primjerom pokazuje koliko veliku i značajnu ulogu imaju lokalne zajednice u poticanju i provedbi projekata usmjerenih djeci i mladima.

Ovom su prilikom dodijeljena i priznanja svim goranskim gradovima i općinama na ostvarenju inicijative Gorski kotar – prijatelj djece, a Grad Zabok dobio je  dobio Povelju za naj akciju – “50 godina igre, sreće i smijeha u Zipkici”. Cilj akcije bio je osvijestiti važnost poznavanja svoje povijesti i kulturne baštine kroz poticajno okruženje u pedagoškom radu s djecom i roditeljima, upoznati kulturne, povijesne i tradicijske vrijednosti kraja u kojem djeca rastu i razvijaju se, poticati pozitivan stav i odnos prema kulturnoj baštini i zavičaju te očuvanju kulturne tradicije vlastitog kraja, kao i povezivati prošlost i sadašnjost kroz obilježavanje 50 godina Dječjeg vrtića “Zipkica”. Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Sonja Borovčak, predsjednica KO “Grad Zabok – prijatelj djece” i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Primjere dobre prakse i inicijative iz gradova i općina predstavile su Senka Vorih iz Svetog Križa Začretja na temu smanjenja težine školske torbe, Dijana Marković iz Križevaca je pokazala kako se obilježio Dječji tjedan u Križevcima, a Martina Boltužić Dževerlija iz Petrinje kako je Dječji tjedan postao Dječji mjesec u znaku promocije čitanja i kvalitetne dječje knjige i slikovnice. U sklopu Savjetovanje predstavljena je još jedna uspješna suradnja Saveza DND i Ureda UNICEF-a, a to je projekt „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“. Voditeljica Radne skupine za izradu kriterija „Županija – prijatelj djece“, gospođa Sonja Borovčak informirala je okupljene o tome što je napravljeno vezano uz projekt i predstavila novi vizualni identitet „Županije – prijatelj djece“ koji je pobijedio na natječaju.

Najsvečaniji dio Savjetovanja bilo je proglašenje novih “gradova i općina – prijatelja djece”, koji su se kandidirali u 2017. godini. Taj status dobili su gradovi Lepoglava, Ludbreg i Petrinja, te općine Lokve i Sračinec.

Više informacija o održanom Savjetovanju pronađite na http://www.savez-dnd.hr/2017/11/odrzano-godisnje-savjetovanje-akcije-gradova-i-opcina-prijatelja-djece-i-proglaseni-novi-gradoviopcine-prijatelji-djece/